İlaçlı spiral, gebeliği önleme amaçlı rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Spiralin içine yerleştirilen ilaçlı yüzeyler spermlerin rahim içine girmesini zorlaştırır. Bu sayede, rahmin iç yapısını değiştirerek döllenmiş yumurtanın rahim duvarına bağlanmasını önler. Bu yöntem, gebelikten korunmak isteyen kadınlar için uygun bir seçenektir.
İlaçlı spiral, adet kanamasını hafifleten bir rahim içi aracı olarak da kullanılabilir. Bu araç, düzenli ve daha az sancılı adet dönemi tercih eden kadınlar için idealdir. İlaçlı spiral doğru yerleştirildiği zaman yıllarca koruma sağlayabilir. Rahim içi aracı, gebeliği önlemeye ve adet sancısını azaltmaya yardımcı olduğu için tercih edilir. Bu aracın bireylere uygun olup olmadığının anlaşılması için sağlık uzmanından yardım almak gerekir.
İlaçlı Spiral Nedir?
İlaçlı spiral, progesteron hormonunun etkisiyle rahim içine yerleştirilerek gebelikten korur. Diğer adı hormonlu spiral olan bu yöntem, hormon salgılayarak spermlerin rahim içine girmesini zorlaştırır. İlaçlı spiral, rahim içine takıldığı zaman etkili bir kontrol yöntemi oluşturur.
Bir doğum kontrol yöntemi olarak hormonlu spiral, rahimde etkili bir koruma sağlar. Bu yöntemin koruyuculuğu bakırlı spiral yönteminden fazladır.
Hormonlu spiraller, 3-5 yıl boyunca etkisini gösterebilir. Günlük kullanılan doğum kontrol haplarına ihtiyaç duyulmaz. Sunduğu ek avantajlar ve uzun süreli koruma sayesinde sıklıkla tercih edilir.
Hormonlu spiral taktırmadan önce jinekolojik muayene yapılması gerekir. Muayene sayesinde rahim yapısına bakılır. Bireyin spiral takmak için uygun olup olmadığı belirlenir. Muayene sonrası, spiral takma işlemi jinekolog tarafından kısa süre içinde gerçekleştirilir.
Spiral takılma işlemi sonrası, adet döneminde oluşan kanamalarda azalma yaşanabilir. Uygulama sonrası spiralin hormonal etkileri, ağrılı geçen kanamaları azaltarak kadınlara önemli bir avantaj sunar. Spirali çıkarma işleminden sonra ise doğurganlık kısa süre içinde geri gelir ve gebeliği engellemez.
Mirena rahim ilaçlı spiral, progestron hormonu içeren özel bir rahim içi aracıdır. Hormon salınımı sayesinde gebeliği engelleyerek doğum kontrolü sağlar. Mirena, rahim içine yerleştirilir ve içerdiği hormon sayesinde spermin yumurtayı döllemesini zorlaştırır.
Spiral takıldıktan sonra, jinekolog tarafından belirli aralıklarla kontrol muayenesine gitmek önerilir. Çünkü, nadir de olsa spiralde kayma yaşanabilir. Bir muayene aracılığıyla spiralin takıldığı bölgede herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediği kontrol edilir.
İlaçlı Spiral Fiyatı
Son zamanlarda, spiraller kadın sağlığı ve doğum kontrol alanında kullanılan yaygın yöntemler arasındadır. İlaçlı spiral fiyatı, spiral taktırmak isteyen kadınların sıklıkla araştırdığı bir konudur. Uzun süre koruma sağlayan rahim içi araçları, sadece gebelikten korumakla kalmaz adet düzenini de sağlar. Üstelik, ağrıları azaltma gibi ek avantajları da bulunur.
Birkaç faktöre bağlı olarak fiyatlarda değişmeler yaşanabilir. Fiyatlar, spiralin markasına göre değişikliğe uğrayabilir. Uygulama ücreti, kliniğin bulunduğu konum ve sağlık politikası gibi faktörler de fiyatları etkileyebilir.
İlaçlı spiraller içerisinde hormon barındırdığı için, hormon içermeyen spirallere göre daha yüksek maliyetlere sahiptir. Bu spiraller, çoğunlukla bakır spirallere göre daha yüksek maliyetlerde bulunur. Uzun vadede sağladığı etkili koruma sayesinde yüksek fiyatlandırmaya sahip olabilir.
Hormonlu spiral fiyatları, kullanım süresi ve sağladığı avantajlara göre belirlenir. Bu spiral yöntemi, 3-5 yıl arası koruma sağlayan daha ekonomik bir tercihtir. Spirallerin sağladığı ek avantajları ön plana alarak doğru ve bütçenize en uygun tercihi yapmak önemlidir.
İlaçlı spiral hangi durumlarda takılır?
İlaçlı spiral, rahim içine yerleşerek gebelik düşünmeyen kadınlara etkili bir doğum kontrol yöntemi sunduğu için takılır. Bu kontrol yöntemi, hormon yardımı ile 5 yıla kadar uzun süreli bir koruma sağlar. Düzensiz ve ağrılı adet dönemi geçiren kadınlar tarafından da tercih edilebilir. Bu sayede, adet kanamalarını azaltma faydası da sunar.
Bu yöntemin etkili olabilmesi için bir jinekolog ile görüşmek gerekir. Muayene ile rahim yapısı değerlendirilir. Birey için spiral kullanımın uygun olup olmadığı kontrol edilerek en doğru karar verilir.
Hormonlu spiral yan etkileri nelerdir?
Hormonlu spiral takıldıktan sonra rahatsızlık, kramp veya hafif kanama gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Düzensiz kanamalar, ara kanamalar veya lekelenme gibi durumlar yan etkiler arasındadır. Aynı zamanda vücutta akne miktarı artabilir. Göğüslerde daha fazla hassasiyet yaşanması belirgin yan etkiler arasındadır.
Spiral kayması gibi bir durum nadir de olsa yaşanabilir. Böyle bir durum yaşandığı zaman, etkili bir koruma sağlanamaz. Her bireyin hormonlu spirale tepkisi aynı olmayabilir. Bu yüzden yan etkilerde farklılık yaşanabilir. Yan etkiler oluştuğu zaman bir sağlık uzmanı ile görüşmek önemlidir.
Doğum kontrol yöntemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Op. Dr. Banu Akçal kliniğinden randevu alabilirsiniz.