Kısırlık tanısı koyma sürecinde kadınlarda ve erkeklerde farklı tetkikler yapılmaktadır. Kısırlığın çok farklı sebepleri olabilmektedir. Bunların en başında genetik bozukluklar gelmektedir. Genetik bozukluklar sebebi ile hem kadınlarda hem de erkeklerde çocuk sahibi olma ihtimalinin ortadan kalkması söz konusu olabilir.

Kısırlık tanısı alan çiftlerde sorunun büyük bir kısmının erkeklerden kaynaklandığını da eklemek gerekmektedir. Sperm kalitesinin düşük olması ya da sperm sayısının yetersiz olması çocuk sahibi olmayı zorlaştırmaya neden olan temel faktörlerdendir.

Kısırlık Türleri Nelerdir?

Kısırlık tanısı konurken primer ve sekonder infertilite şeklinde incelemeler yapılmaktadır. Primer infetilite daha öncesinde hiç çocuk sahibi olmamış olan bir kadının kısır tanısı almasıdır. Sekonder infertilite ise daha öncesinde doğum yapan bir kadının kısırlık tanısı almasıdır. İkinci türde doğumun başarı ile tamamlanıp tamamlanmadığı ya da çocuğun ölü doğması dikkate alınmayacaktır. Kısırlık türleri konusunda bu şekilde incelemenin yapılması gerekmektedir. Kısırlık tanısı koyulurken bir diğer unsurun da sterilite olduğunu belirtmek gerekir.

Kısırlık kapsamında belirli tedaviler ile çocuk sahibi olma olasılığı devam ederken sterilite kapsamında kişilerin çocuk sahibi olma olasılığının tamamen ortadan kalktığının belirtilmesi gerekir. Sterilite sebebi ile kişilerin sorun yaşamasının asıl sebebi genetik unsurlar, yaşanan kazalar, organ yoklukları, çocuk sahibi olmak için gerekli olan organ yapısının gelişmemiş olması gibi hususlar olabilmektedir. Sterilite kapsamında uygulanan başarılı bir tedavi protokolü söz konusu değildir.

Semen Testi Nedir?

Semen testi erkeklere uygulanan bir kısırlık testi olarak da tanımlanabilmektedir.

  • Semen meni olarak da tanımlanmaktadır. Kişilerin menisinde sperm olup olmadığı, sperm kalitesi ve sperm sayısı analiz edilmektedir.
  • Bu testin gerekli görülmesi durumunda 2 kere tekrarlanması istenebilmektedir. Eğer sperm mevcutsa fakat kalitesi iyi değilse bunun kalitesinin iyileştirilmesi için gerekli olan önlemlerin alınması mümkündür. Erkeklerde hem sperm sayısını hem de kalitesini artırmak amacı ile farklı tedavi metotları kullanılmaktadır.
  • Sperm testi yapılmasının akabinde kadınların test aşamasına geçiş yapılarak onların yumurtalıkları incelenecektir. Bunun yanı sıra yumurtalıklara giden kanallar da analiz edilecektir. Kanalların tıkalı olması ya da yumurta üretiminin olmaması büyük sorun yaran kısırlığa sebep olan unsurlar arasındadır.
Kısırlık Tanısı

Semen testinde bir sorun çıkmaması durumunda sorunun erkekten kaynaklanmadığı anlaşılmaktadır. Sorunun kadından kaynaklanması durumunda tüp bebek gibi seçeneklerden de istifade etmenize olanak verilmektedir. Siz de semen testi aracılığı ile erkekte sorun olup olmadığını anlamanızın sonrasında kadındaki analizlere geçiş yapabilirsiniz. Bu alanda daha öncesinde başarılı çalışmalara imza atmış olan doktorları ekipleri tercih etmeniz çok daha mantıklı olacaktır.

Yaşam Şartları ve Kısırlık

Yaşam şartları ile kısırlığın yakından ilişkili olduğu yapılan çalışmalarda bir kere daha ispat edilmiştir. Çalışmalarda stres seviyesi yüksek olan kişilerin hem çocuk sahibi olma hem de gebelik sürecinin tamamlanması konusunda sıkıntı yaşadıkları görülmektedir. Bunun yanı sıra psikolojik ortam ve çevresel ortamın da hem doğacak olan çocuğun sağlığını hem de çocuk sahibi olma olasılığını yakından etkilediği görülmektedir. Yaşam şartlarının bir diğer boyutu da kontroller ile alakalıdır. Yeterince düzenli doktor kontrolüne gitme imkânı olmayan kişilerin infertilite teşhisi ve tedavisi konusunda fırsat eşitsizliklerine tabi olacağı da görülmektedir. Yaşam şartlarının her sağlık sorununda olduğu gibi kısırlık ve sterilite hususunda da etkili olduğu fark edilir.

Kısırlık ve Kürtaj

Kısırlık tanısı koyulan kadınların bir kısmının kürtaj operasyonundan sonra bu sorun ile mücadele etmek zorunda kaldığı görülmektedir. Kürtajın sadece alanında uzman olan ekipler tarafından verilen yasal tarihler arasında yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kısırlık ve kürtaj arasında sıkı bir ilişkinin olduğu da belirtilmelidir. Kürtaj işleminin sonrasında kişilerin enfeksiyon kapması ya da rahmin bu süreç içerisinde zarar görmesi durumunda yeniden çocuk sahibi olmanın oldukça zor bir hal alacağının da eklenmesi gerekir.

Kısırlık Tanısı Nasıl Konur?

Kısırlık tanısının konulması ile alakalı olarak kadınlarda yumurta üretiminin hiç olmaması ya da yumurta üretilse dahi döllenme aşamasında sorun yaşanmasıyla karşı karşıya kalınabilmektedir.

Kısırlık Kaç Yaşında Belli Olur?

Kısırlık teşhisi için bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Her yaştan kişinin kısırlık tanısı alması söz konusu olabilmektedir.

Kısırlık Tanısı

Kısır Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?

Jinekoloğunuza görünerek bu konuda daha detaylı bir muayene olma hakkını elde edebilirsiniz.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası