HPV aşısı siğilleri geçirir mi? Bu aşı HPV ve olası sonuçlarına karşı koruma sağlar, ancak mevcut siğillerin iyileşmesi için yeterli değildir. Var olan siğillerin tedavisi için tıbbi tedavi yöntemleri ve dermatolojik müdahaleler gereklidir.
“HPV aşısı siğilleri geçirir mi?” sorusu, bu problemle karşılaşmış ya da risk altında hisseden kişiler tarafından merak edilmektedir. Aşılar genel olarak immün sistemin virüsle küçük dozda karşılaşıp bağışıklık kazanmasını sağlar. Mevcut siğil yapılarının iyileşmesi için aşı uygulamaları yeterli olmayacaktır ama ileride farklı türlere yakalanma riskini azaltacaktır.
HPV Aşısı
HPV aşısı siğilleri geçirir mi? HPV aşısı bir diğer adı ile rahim ağzı kanseri aşısının hali hazırda mevcut olan siğilleri geçirmesine olanak verilmeyecektir. HPV ve rahim ağzı kanseri arasındaki bağıntının tüm kadınlar tarafından bilinmesi gerekir. Rahim ağzı kanserine neden olan temel virüs HPGV olarak adlandırılmaktadır. Fakat her HPV virüsü enfeksiyonunun da direkt olarak kansere sebebiyet verip vermediğinin de dikkate alınması gerekir.
HPV Nelere Sebep Olabilir?
HPV aşısı siğilleri geçirir mi? HPV aşısının siğiller üzerinde bir tedavi edici özelliği yoktur. Her aşıda olduğu gibi tedbir amaçlı uygulandığının da belirtilmesi gerekmektedir. Bu noktada HPV aşısının yaptırılması ile beraber siğillerden ve rahim ağzı kanserinden yüksek oranda koruma sağlanacağının da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. HPV nedeni ile sebep olunan rahatsızlıklar konusunda inceleme yapıldığı zaman özellikle siğillerin bulaşıcılıklarının büyük bir sıkıntı yarattığı da eklenmelidir. Kadınlar ve erkekler arasında da cinsel yol ile geçebilmesi mümkündür. 46 yaşına kadar HPV aşısını sorunsuz bir biçimde olabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sorun meydana gelmeyecektir. HPV aşısının uygulanması 3 doz olarak yapılmaktadır. Jinekoloğunuz bu konuda size gerekli olan yönlendirmeleri yapacaktır. Aşının koruma oranı ile alakalı olarak incelemeler yapıldığı zaman yüksek oranda koruma sağladığının da açık bir biçimde görüldüğü eklenmesi gereken hususlar arasındadır.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
HPV aşısı siğilleri geçirir mi? HPV aşısının siğilleri geçirmesi söz konusu değildir. Rahim ağzı kanserinin en sıkıntılı boyutlarının başında kesinlikle teşhis aşaması gelmektedir. Bu aşamada kişilerde belirtilerinin çok geç ortaya çıkması ya da kadınların belirtileri büyük ölçüde ihmal etmeleri en sık yaşanan sorunlar arasında kendini göstermektedir. Peki, HPV aşısı olduktan sonra siğil çıkar mı? yeni siğil oluşumunu büyük bir oranda engelleyebilir. Düzenli sağlık kontrolleri ile koruyucu önlemler almanın önemi büyüktür.
Rahim ağzı kanseri ile alakalı olarak en dikkat çeken hususların başında kesinlikle rahmin iç kısmında hissedilen doluluk gelmektedir. Bu doluluk hissinin genellikle iç kısımda orantısız şekilde artış gösteren kanser dokusundan kaynaklandığının altı çizilmelidir.
Rahim ağzında meydana gelen sorunlardan bir diğeri de aşırı kanamadır. Adet döngünüzde ya da adet döngünüzün dışında yüksek oranda kanama fark ettiğiniz anda bunu dikkate almalı ve ihmal etmeden uzmana danışmalısınız.
Rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden bir diğeri de bacaklarda ve bel kısmında dayanılmaz şekilde ağrıların meydana gelmesidir. Bu ağrıların da başka sebeplere yorulması sebebi ile genellikle kadınlar tarafından dikkate alınmasının belirtilmesi gerekir. Tüm bu belirtiler vücudunuzun size verdiği sinyallerdir. Bu sinyaller konusunda çok dikkatli olmanız gerekmektedir.
Bu rahatsızlıkları hissettiğiniz anda ertelemeden olabildiğince çabuk bir şekilde konunun uzmanlarına danışmanız gerekmektedir. Rahim ağzı kanserinin tespit edilmesi için Smear testi yapılmaktadır. Bu testin korkutucu bir yanı yoktur. Bunun tam aksine rahmin iç dokusundan bir sürüntü alınmasının hemen sonrasında analize gönderilmesi ile beraber rahim ağzı kanserinin tespiti edilmesi mümkün olacaktır. Uzmanlar aile geçmişinizde herhangi bir kanser varsa ya da rahim ağzı kanserine yakalanmış bir yakınınız bulunuyorsa, sadece bir belirti durumunda değil, aynı zamanda düzenli olarak bu testin uygulanmasını önermektedir. Her kanser türünde olduğu gibi erken teşhisin hayat kurtardığını eklemek gerekir.
HPV ve Rahim Ağzı Kanseri
HPV aşısı siğilleri geçirir mi? HPV virüsünün siğillerden kaynaklı olduğu düşünülse de her siğil HPV değildir.Aynı zamanda rahim ağzı kanserinin de sıklıkla rastlanan durumlar arasında yer aldığı görülmektedir. Rahim ağzı kanserinin kadınlar için büyük oranda risk teşkil ettiklerini de eklemek gerekmektedir. Bu noktada engellenebilir bir rahatsızlık olması sebebi ile aşının etkenliği hakkında detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Rahim ağzı kanserinin yanı sıra farklı enfeksiyonlara ve sorunlara da sebebiyet veren HPV virüsü normal koşullarda bağışıklık sistemi tarafından elimine edilebilen unsurlar arasında yer almaktadır. Fakat bu virüsün bağışıklık sisteminin düşük olduğu bir döneme denk gelmesi durumunda sorunlar da beraberinde gelecektir.
HPV aşısı mevcut sivillerin tedavi edilmesini sağlamaz fakat yeni siğil oluşumunu büyük bir oranda engellemektedir.
HPV aşısı yaptıran kişilerin bu aşı sayesinde sunulan korumadan ortalama 5 sene kadar istifade etmesine olanak verilmektedir.
HPV aşısı isteğe bağlıdır. Bunun için bir zorunluluk söz konusu değildir.