HPV aşısı Ankara ve diğer illerde, HPV virüsü ve buna bağlı sorunlardan korunmak için yapılan bir uygulamadır. Bu aşı SGK kapsamında olmayıp, satın alındığı takdirde gerekli prosedür tamamlandığında aile hekimi ve devlet hastaneleri tarafından yapılmaktadır.

HPV aşısı Ankara, bu sorunun çözümüne yönelik bir işlem olarak son yıllarda öne çıkmaktadır. Pek çok tipleri özellikle yüksek riskli tipleri nedeniyle rahim ağzı kanserinden yılda 250.000 kadın hayatını kaybettiği düşünülürse aşının önemi ortaya çıkar. Başka bir deyişle dünyada her 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybedilmektedir.

HPV Aşısı Kaç Tanedir?

3 çeşit aşı vardır.

CERVARİX

İkili aşı olarak bilinir. HPV 16 ve18 e karşı üretilmiştir.

GARDASİL

Dörtlü aşı olarak bilinir. HPV 16 ve 18 ile 6 ve 11’e karşı üretilmiştir.

GARDASİL9

Bu aşı henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Kansere karşı 16 ve 18 dışında 31, 33, 45, 52, 58 tipleri de eklenerek 7 tipe karşı %100 koruma ayrıca 6 ve 11 tiplerindeki siğillere karşıda %90-100 koruma sağlamaktadır.

Ülkemizde iki aşı vardır piyasada birisi tip 16 VE 18 diye bilinen kansere neden olan tiplere karşı ve tip 6 ile 11’in neden olduğu siğillere karşı üretilen aşı Gardasil’dir. Diğeri ise Tip 16 ve 18 dediğimiz sadece kansere yol açan tiplere karşı koruyuculuk sağlayan ise Cervarix’dir.

HPV Aşısı Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kas içine yapılmaktadır. Koldan ve kalçadan yapılabilir. Dörtlü ve dokuzlu aşı ilk dozdan sonra 2. ve 6. aylarda 3 doz şeklinde yapılırken, ikili aşı ilk dozdan sonra 1. ve 6. ayda yapılmaktadır. Ülkemizde aşı devlet ödemesinde değildir. 3 doz şeklinde dozlar 6 ay içinde tamamlanmaktadır. Piyasada ikili ve dörtlü aşı varken, dokuzlu aşı henüz ülkemize getirilememiştir.

HPV Aşısı Ankara

HPV Aşısı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

9-13 yaş grubunda rutin aşı programı önerilmektedir.

9-26 yaş grubunda yapılması önerilmektedir. Yaş ve cinsel aktiflik özellikler partner sayısı arttıkça aşının etkinliği azalmaktadır. Aşının 55 yaşa kadar bile yapılabileceği bildirilmektedir. Şu anda 10 yıllık kesin koruyuculuk bildirilmektedir. Tekrarı bildirilmemektedir.

HPV Aşısı Erkekte Uygulaması Nasıldır?

Sadece Avustralya’da erkek çocuklar aşı programında iken pek çok ülke önermesine rağmen henüz programına almamıştır.

HPV Aşısı Ne Kadar Koruyucudur?

Aşılar içinde bulundurdukları HPV tiplerine göre özellikle dokuzlu için %100 korumada etkinliği gösterilmiştir. Pek çok çalışmada aşılarda %90-100’e yakın koruyuculuk bildirilmiştir.

Gebeler Aşı Olabilir mi?

Gebelikte aşı programı önerilmemektedir. Yanlışlıkla gebeliği bilmeden aşılanan kişilere kürtaj yani gebeliğin sonlandırılması önerilmemektedir.

Aşı programında ilk dozdan sonra aksama olursa gebelik araya girdiyse, doğumdan sonra dozlar yeniden başlanırken. İkinci dozdan sonra gebelik araya girdiyse, yine doğumdan 6 hafta sonra sadece kalan doz emzirirken yapılabilir.

HPV Aşı Programı Bitince Tekrar Yapılması Gerekir mi?

3 doz bitince henüz tekrar rapel denen doz yapılması bildirilmemiştir.

HPV Aşısının Yan Etkileri

Kolda ağrı, şişlik, kızarıklık görülebilir iken, ateş bulantı, nefes darlığı, kaşıntı gibi yan etkiler bildirilmektedir. Bu aşı ile kanser veya ölüm bildirmemektedir.

HPV ile Enfekte Olunca Mutlaka Kansere Dönüşür mü?

Hayır. Kesinlikle bu tanıyı alınca tecrübeli bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olunuz. İlk yapacağımız hangi tiple enfekte olmuşsunuz, Smear testiniz nasıl ve arkasından kolposkopi dediğimiz kamera sistemi ile rahim ağzını büyüterek inceleyen ve örnek almayı gerekirse sağlayan bir muayeneden geçiniz. Unutmayalım ki HPV bağışıklık sistemi tarafından %90 hastada yaklaşık 2-3 yılda temizlenmektedir. Sadece %10’luk grup takip ve tedavide kalmaktadır.

HPV’de Erken Tanı ve Korunma

HPV aşı programlarını ihmal etmeyerek ve kadın hastalıkları uzmanında Smear testi ve HPV DNA testini aldırarak kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.