Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus nasıl tedavi edilir? Bu problem fiziksel ya da psikolojik nedenlerden kaynaklanabildiğinden, neden tespit edildikten sonra tedavi planlanır.  Nedenleri ve tedavisi karmaşık olabilir, bu yüzden profesyonel bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir.

Vajinismus nasıl tedavi edilir” sorusu, bu alanda bir problem yaşayan pek çok kişinin merak ettiklerindendir. Bu problem kişiye özel çeşitli nedenlerin kompleks bir şekilde görülmesidir. Bu nedenle kişiye özel tedavi planları yapılması ve uygulanması bu durumu yaşayan kadınlara büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Vajinismus Tedavisi

Bilindiği üzere vajinismus bir cinsel sorun olarak görülür ve bu sorunun altında hem psikolojik hem de fiziksel nedenler bulunabilir. Bu sorundan mustarip olan kişiler vajinismus için ne yapılmalı sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Sorunun yanıtı için aşağıdaki alt başlıkları inceleyebilirsiniz.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kasılmalarından meydana gelmesinden dolayı cinsel birleşmeye engel olan bir hastalıktır. Vajinismus olan kadınlar, cinsel fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu durum fiziksel olabileceği gibi çoğunlukla psikolojik sebeplerden meydana gelmektedir.

Vajinismus tanısı, hastaların jinekolojik muayeneden geçmesi ardından konur ve hastalık fiziksel olarak ortaya çıkabileceği gibi psikolojik olarak da meydana gelebilir. Kızlık zarı bozukları, vajinal enfeksiyon gibi durumlar, hastalığın fiziksel olmasına neden olur.

Vajinismus kendi kendine geçer mi? Vajinismusun kendi kendine geçmesi çok sık rastlanan bir durum değildir. Bu rahatsızlığın geçmesi için hem bir jinekologdan hem de psikiyatrdan yardım almanız gerekmektedir. Eğer mümkünse çift terapisinin yapılması da verimliliği artıracak olan hususlar arasında bulunmaktadır. Toplu ve bütüncül bir tedavi bakış açısı ile elde edilecek sonuç çok daha nitelikli olacaktır.

  • Vajinismus psikolojik tabanlı bir rahatsızlıktır. Cinsel ilişki sırasında yaşan büyük kaygı sebebi ile vajina girişinde bulunan kasların kasılması ve cinsel ilişkinin tamamlanmaması manasına gelmektedir. Bu kasların oldukça güçlü yapıda olması ve kasıldığı zaman istemsiz bir biçimde çözülmesinin mümkün olmaması sıklıkla yaşanan bir sorunu da beraberinde getirmiştir.
  • Vajinismus rahatsızlığının istek ile alakası yoktur. Bu kasılma kadınların elinde olmadan meydana gelmektedir. Özellikle geçmiş yıllarda cinsel tacize maruz kalan kişilerin sıklıkla bu tür sorunlardan muzdarip olduğunu da belirtmek gerekir. Hastalığın psikolojik boyutu çözüme kavuşturulmadan cinsel birlikteliğin sağlanması mümkün olmayacaktır.

Vajinismusun halk arasında bilinirliğinin artması ile beraber çiftlerin evliliklerinin yıkımdan kurtulması daha kolay bir hal almıştır. Kadın erkek ilişkilerinde büyük sıkıntılara neden olan bu rahatsızlığın çiftler arasındaki cinsel boyutu bitirme noktasına geldiğini de eklemek gerekir. Bu rahatsızlığın kendi kendine geçmesi de maalesef söz konusu değildir.

Vajinismus Tanısı Nasıl Konur?

Vajinismus psikolojik mi fiziksel mi? Vajinismus psikolojik sebeplerle ortaya çıkabilir ve fiziksel etkenlerden dolayı ortaya çıkar. Temel belirtisi, cinsel ilişki sırasında kadının vajinal kaslarının kasılmasıdır. Bu kasılma sebebi ile ilişki gerçekleşmez veya cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı hissedilir.

Vajinismus tanısı, jinekolog tedavisi ardından konur. Vajinismus türleri, birincil vajinismus ve ikincil vajinismus olarak adlandırılmaktadır. Her iki Vajinismus türünün belirtileri aynıdır.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus için ne yapmalı sorusunun önce ilk olarak bu sorunun tanımını yapmak daha doğru olacaktır. Bilindiği üzere vajina çevresinde onu saran kaslar yer almaktadır. İşte bu kaslar cinsel ilişki esnasında istemsiz bir şekilde kasıldığı için vajinismus sorunu olan kişiler cinsel birleşme yaşayamaz ya da yaşasalar dahi süreç çok ağrılı olur. Bu sorunu devamlı olarak yaşayan kişiler için vajinismus tanısı konulabilmektedir.

Birincil Vajinismus: Birincil Vajinismus hastaları, denemelerine rağmen ilişkiye giremeyen ve tedavi sürecinde bakire olan hastalardır. Bu hastalık, kızlık zarı bozukları, vajinal enfeksiyon gibi fiziksel sebeplere dayanabileceği gibi psikolojik de olabilir.

İkinci Vajinismus: İkincil Vajinismus, cinsel ilişkiye giren ancak yeniden ilişki yaşayamayan kadınlar için konulan bir tanıdır. İlişki sırasında ağrı, kanama olması, ilişkiye zorlanmak gibi etkenlerden dolayı psikolojik olabilir.

Vajinismus Sebepleri Nelerdir?

Vajinismus için ne yapmalı sorusundan önce bu sorunun neden kaynaklanabileceğini bilmek de önemlidir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere vajinismus genellikle psikolojik nedenlerden ötürü ileri gelir ancak bazen buna fizyolojik etmenler de (hastalıklar vs) dahil olabilmektedir. Bu sorunun sebeplerine daha yakından göz atacak olursak;

  • Vajinismus sorunu, cinsel istismarlar ya da tecavüz gibi durumlar sonrasına oluşabilmektedir. Ayrıca kişi bunları yaşamasa dahi, tanıklık etmesi bile bu soruna neden olabilmektedir.
  • Kişinin genital bölgesinde bulunan mantar hastalıkları ya da iltihaplanma durumları da vajinismusa sebep olabilmektedir.
  • Kişi eğer hiç cinsel deneyim yaşamamışsa, ilk cinsel ilişkinin son derece ağrılı ve acılı olduğu yönündeki yanlış bilgi aktarımları da vajinismus oluşmasındaki en etkili sebepler arasında yer almaktadır.
  • Eşler arasındaki sorunlar; güvensizlik, ilgisizlik vs. gibi durumlar da bu soruna yol açabilmektedir.
  • Ayrıca kişinin aile hayatında ya da evlilik hayatın uğradığı aile içi şiddet de yine vajinismusun oluşmasındaki en etkili nedenlerdendir.

Bu ve bunun gibi bazı psikolojik sebepler doğrultusunda vajinismus sorunun oluştuğu gözlemlenmiştir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus, psikolojik veya fiziksel olabileceği için hastalara jinekolog muayenesi ardından tanı konmaktadır. Hem psikolojik hem fiziksel Vajinismus hastalıklarının belirtileri benzerdir.

  • Vajinismus hastalığının en belirgin etkisi, cinsel ilişki sırasında vajinal kasların kasılmasıdır.
  • Hastalar, cinsel ilişkiye giremez veya cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı hisseder.
  • Vajinismus olan kadınlarda zamanla cinsel isteksizlik meydana gelir.
  • İlişki esnasında vajinal kasların kasılmasından dolayı karın ağrısı veya sancı meydana gelebilir.
  • Bacakların kasılması, istemsizce geri çekilme gibi davranışlar ortaya çıkabilir.

Bazen kişiler bazı dönemlerde isteksizlik yaşayabilir ya da bu isteksizliğe bağlı olarak cinsel ilişki esnasında haz alamayabilir. Bu sebeple kişi bazen cinsel ilişki esnasında ağrı da hissedebilir. Bunlar devamlı olarak sürmediği sürece, bu semptomlar direkt olarak vajinismus ile ilişkilendirilmemelidir. Vajinismus tanısı konulabilmesi için öncelikle kişilerin hikayelerinin dinlenmesi ve şikayetler ile birleştirilmesi önemlidir. Bu bağlamda vajinismus belirtileri arasında en yaygın semptomlar şöyledir:

  • Vajinismus şikayetlerinde kişiler cinsel ilişkiye girememektedir yani cinsel birleşme sağlanamamaktadır.
  • Bu düşük bir ihtimal sağlansa dahi vajinismus sorunu olan kişi için ilişki son derece ağrılı ve acılı geçmektedir.
  • Ayrıca vajinismus sorunu olan kişilerin büyük bir çoğunluğu cinsel ilişkiye başlamadan evvel yoğun bir korku ve endişe hissetmektedirler.

Bu belirtileri bir süredir düzenli olarak yaşıyorsanız o zaman uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Vajinismus Ne Kadar Sürede Tedavi Edilir?

Vajinismus kendi kendine geçer mi; tedavi sürecinin ne kadar bir zaman dilimini kapsayacağı konusunda net bir bilgi vermek mümkün olmayacaktır. Kişilerin psikolojik durumlarına göre tedavinin süresinde değişimler meydana gelebilmektedir. Tedavi süreci ile alakalı olarak incelemeler yapıldığı zaman kişilerin özellikle bu tedaviye istekli olmalarının ne kadar olumlu katkısının olduğu fark edilmemektedir. En kısa süre içerisinde vajinismus tedavisi yapılması için çift terapisinden de yardım almak gerekir.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerin bu konudaki tutumlarının da tedaviye büyük ölçüde yön verdiği fark edilmektedir. Kadınların bu rahatsızlıktan mustarip olmasına rağmen cinsel ilişkiye zorlanması durumunda sürecin daha da kötüye gittiğini eklemek gerekmektedir. Eşlerin tedavi sürecinde evliliklerini korumak için iş birliği içerisinde bu aşamayı kat etmeleri gerekir. Erkekler ne derece anlayışlı ve iş birlikçi olursa kadınların da bu rahatsızlığı aşması o kadar kolay olacaktır. Geçmiş senelerde yaşanan travmaların büyük bir tetikleyici etkisi olduğunu da unutmamak gerekir. Bu tedavi sırasında ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek diğer mental sorunlarınızdan da kutumla fırsatını yakalayabilirsiniz. Eşler arası iş birliği en temel anahtardır.

Vajinismus İçin Yapılması Gerekenler

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere vajinismus sorunu fizyolojik sebeplerden daha çok psikolojik etmenlerden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden kişiler bu konuda bir terapi alabilirler.

Ayrıca vajinismus sorunu yaşayan kişilerde önemli olan vajina çevresindeki kasların kontrolünü sağlamaktır. Bu yüzden kişilere birtakım egzersizler önerilmektedir. Vajinismus için ne yapılmalı sorusunun cevaplarını aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.

  • Vajinismus için kişi, kasların kontrolünü sağlamaya yönelik bir uygulama olan Kegel egzersizlerini öğrenebilir ve bunları uygulayabilir.
  • Vajinayı saran kaslara masaj hareketleri uygulanabilir.
  • Ayrıca vajina içerisine kontrollü bir şekilde parmakların sokulması ile uygulanan parmak egzersizleri denenebilir.
  • Pelvik taban rehabilitasyonu adı verilen tedavi yöntemi uygulanabilir.
  • Ayrıca buna ek olarak erkek eşlerin bu konu hakkında bilgilendirilmesi ve eşlerine yardımcı olmaları çok önemlidir. Tüm bu süreç boyunca erkek, eşine baskı yapmamalı, onu küçümsememeli ve rahatlatıcı tavırlar sergilemelidir. Çünkü bu gibi sorunlar özgüven zedeleyici yanlış tavırlardan dolayı da ileri gelebilmektedir.

Vajinismus psikolojik olabileceği gibi fiziksel sebeplerle de ortaya çıkan bir hastalıktır. Vajinismus hastaları, denemelerine rağmen ilişkiye giremez veya cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı hisseder. Vajinismus hastalığının tanısı koyulduktan sonra tedavi süreci Vajinismus türüne göre belirlenir.

Vajinismus Psikolojik Olabilir mi?

Vajinismus psikolojik mi fiziksel mi? Vajinismus, fiziksel sebeplere dayanabileceği gibi genellikle psikolojiktir. Psikolojik ortaya çıkmasında farklı etkenler söz konusudur. Toplum baskısından dolayı ilişkiye girmekten çekinme, ilişki hakkında ağrılı olduğu yönünde söylemlerin bilinçaltında yer edinmesi, psikolojik olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Vajinismus hastalarının büyük kısmı, cinsel ilişkiye girmekten korkan hastalardır. Korku ve ilişki hakkındaki yanlış düşünceler, hastaların ilişkiden uzak durmasına neden olmaktadır. Birincil Vajinismus hastalarının bir kısmı, ilişkiye girmeyi denemek istemeyen ve cinsel isteksizliği olan hastalardır.

Fiziksel Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus hastalığı genellikle psikolojik sebeplerle ortaya çıksa da fiziksel olarak ortaya çıkması da muhtemeldir. Fiziksel Vajinismus, farklı sebeplere dayanmaktadır. Bu hastalığa sahip olan kadınlar, ilişki sırasında vajinal kaslarında kasılma olmasından dolayı ilişkiye giremez.

  • Vajinanın kısa olması ya da vajen içerisinde perde olması
  • Kızlık zarının kalın olması, sert olması, yapısal olarak bozuk olması
  • Vajinal enfeksiyon hastalıkları
  • Bartholin kisti veya apsesi
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar
  • Vulvar vestibulitis hastalığı

Vulvar Vestibulit Sendromu Nedir?

Vajinismus kendi kendine geçer mi; VVS ile vajinismusun sıklıkla birbirine karıştırıldığı görülmektedir. Bu aşamada VVS tanısı konulan bir kişinin gerçekten de vulvasında büyük bir yangının söz konusu olduğu görülmektedir. Herhangi bir temas durumunda büyük bir acı ve basınç hissettiği görülmesi gereken hususlar arasındadır. Vajinismusta ise bu tür bir acı söz konusu değildir. Durum sadece psikolojiktir. Psikolojik olarak gergin hissedilmesi sebebi ile kadınların vajina girişindeki kasları istemsizce kitlemesi durumunda bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Sorunun aşılması için ilkinde enfeksiyona bağlı olan bir durum varsa bunun giderilmesi gerekirken vajinismusta ise kesinlikle psikolojik yardım alınması istenmektedir.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus, farklı sebeplerle ortaya çıkan ve kadınların cinsel ilişki yaşamasına engel olan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kadınlar, cinsel fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu nedenle cinsel birleşme yaşanmaz veya ilişki sırasında şiddetli ağrı hissedilir.

Vajinismus tedavisine başlanması için öncelikle hastalığın psikolojik veya fiziksel olup olmadığı kontrol edilir. Jinekolog uzmanları tarafından fiziksel kaynaklı olduğu tanısı konulursa cerrahi işlemlerle tedavi uygulanabilir. Vajinal enfeksiyon kaynaklı durumlarda ilaç tedavisi uygulanması mümkündür.

Psikolojik olarak ortaya çıkma ihtimali yüksek olan Vajinismus hastalığının tedavisinde cinsel terapi alınması gerekir. Cinsel terapi alan hastaların kısa süre içerisinde Vajinismus hastalığı atlattığı bilinmektedir. Psikolojik ve fiziksel Vajinismus hastaları uygulanan tedaviler ardından cinsel fonksiyonlarını kazanmaktadır.

Vajinismus Tedavisinin Devamlılığı

Vajinismus kendi kendine geçer mi? Tedavi almanın bu rahatsızlıktan kurtulmak için en temel kıstas olduğunu bilmeniz gerekir. Tedavinin sadece belirli bir süre değil hayatınızın bir döneminde sürekli olarak var olması gerekmektedir. Bu süre tecrübeli kliniklerde ciddi anlamda kısalmakta ve kesin tedavi sağlanmaktadır. Bizim kliniğimizde bu tedavi süresi ortalama 3 seans kadardır. Tedavinin devamlılığı konusunda diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi vajinismus kapsamında da halkımızda bir anlaşmazlık söz konusu olabilmektedir. Bu durum beklentilerden kaynaklanmaktadır. Halkımızın beklentisine göre bir tedavi seansına girilmesinin hemen sonrasında büyük oranda iyileşmenin elde edilmesi beklenir. Eğer hasta uyum içerisinde ise hastadan hastaya değişmekle beraber bu beklenti kısa sürede sağlanır.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler