Doğum sancısı, rahimde başlayan ve bebeğin doğum kanalına geçmesini sağlayan kasılmalardır. Bu sancı düzensiz aralıklarla başlayıp giderek daha sık ve düzenli hale gelir. Her kadın bu durum farklı şekillerde yaşanır. Bazıları için bu süreç şiddetli ve zorlayıcı olabilirken, bazıları için daha hafif geçebilir.
Doğum sancısı annenin doğuma hazırlanmasının bir parçasıdır. İlk evrede, serviks (rahim ağzı) incelir ve genişler, bu da bebeğin doğum kanalına doğru ilerlemesini sağlar. Bu süreç bazen saatler hatta günler sürebilir. İkinci aşama ise aktif doğum aşamasıdır. Burada anne kasılmalarla rahminden iterek bebeği dünyaya getirir.
Doğum Sancısı Neden Olur?
Doğum sancısı rahmin kasılıp gevşemesinden kaynaklanır. Rahimdeki kasılmalar ve bundan dolayı hissedilen sancı bebeğin doğum kanalına girip dünyaya gelebilmesi içindir. Bu kasılmalar sayesinde rahim ağzı ve doğum kanalı genişler. Doğum sancıları düzenli ve zamanla sıklaşarak artar. Yalancı kasılmalar ise 30-45 saniye aralığında devam eder. Braxton Hills kasılmaları olarak da adlandırılan bu kasılmalar rahmin üst kısmında oluşur. Doğuma yaklaştıkça bu kasılmalar uterusun alt bölümünde gerçekleşir. Yalancı kasılmalar hafif ve düzensiz şekilde kendini gösterir. Gerçek doğum sancıları ise uzun süren, daha ağrılı ve düzenli şekilde gerçekleşir.
Doğum Sancısı Nasıl Başlar?
Doğum sancısı gebelik süresince olan sancılardan daha farklı şekildedir. Düzenli şekilde görülen bu ağrılar yüksek şiddettedir. Kasılmalar arasındaki dakikalar sayılarak yalancı sancı olup olmadığı anlaşılabilir. Doğum sancısı diğer sancılar gibi masajlarla geçmeyeceğinden doğum zamanı geldiği anlaşılabilir. İlk kez doğum yapacak kadınlar doğum yapmış kadınlara göre daha erken sancı hissetmeye başlayabilirler. Suyun gelmesi olarak da adlandırılan amniyon sıvısı vajinal yoldan akar. Ancak doğum suyunun gelmesi her kişide gerçekleşmez. Doğum sancılarında her gelen kasılma bir öncekinden daha şiddetli şekilde olur. Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilir. Bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alarak sıklaşır. Her 3-5 dakikada bir sancı gerçekleşir.
Doğum Sancısı Ne Zaman Olur?
Doğum sancısı gebeliğin 38 ila 42. haftaları arasında görülür. Doğum sancısı başlamasıyla birlikte açılma başlar. Rahim ağzında doğumun yaklaşması genişleme başlar. Daha önceden doğum yapmış olan kişilerde bu değişimler daha belirgindir. İlk doğumunu yapacak olan kadınlarda ise rahim ağzında yaklaşık 1 cm’lik bir açılma görülür. Aynı zamanda vajinal akıntıda değişiklik gözlenir ya da su gelmesi yaşanabilir. Doğum öncesi kasılmaları ile birlikte bebeğin içerisinde bulunduğu keseyi dolduran amniyon sıvısı vajinal yoldan dışarı akabilir. Bu kişide su gelmesi olarak tabir edilir. Vajinadan bol miktarda su çıkışı doğumun başlamış olduğunu gösterir. Suyun gelmesinin ardından doğumun 12-24 saat içerisinde başlaması beklenir.
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Doğum sancıları ile yalancı sancılar birbirine karıştırılmaktadır. Ayrıca erken doğumun görüldüğü durumlarda da bunun normal bir kasılma mı yoksa doğum sancısı mı olduğunu kestirmek zor olabilir. Hissedilen ağrıların doğum sancısı olup olmadığı, hekim tarafından yapılacak muayeneyle anlaşılır. Kişi NST cihazına bağlanarak sancıların neden gerçekleştiği anlaşılmaya çalışılır. Sancı aralıkları önem taşır. Belirli aralıklarla gelen sancıların yüksek çoğunluğu doğumla sonuçlanmıştır. NST testinin açılımı Non Stres Testi’dir.
NST cihazının alıcı uçları anne karnının yüzeyine konulur. Bir alıcıdan bebeğin kalp atışları dinlenirken diğer alıcıdan rahim kasılmaları takip edilir. Cihaz tarafından bu iki verinin grafiği oluşturulur. NST cihazında 20 dakika içerisinde 3 kez %40 ve üzerinde değer alınması durumunda vücut doğuma hazır olarak algılanır. Hekim tarafından yapılacak muayene sonucunda süreç belirlenir. Muayenenin ardından doğumun başladığı tespit edilmişse anne adayı hazırlanır ve doğuma alınır. Sancıların belirli bir şiddete ulaşması ve rahim ağzındaki açılmanın 10 cm olması sonucunda doğum başlar.
Doğumdan Sonra Doğum Sancısı Olur mu?
Doğumdan sonra doğum sırasındaki kadar bir sancı oluşmaz. Doğumun zorluğuna göre doğumdan sonra ağrı görülebilir ancak bu doğum ağrısı kadar şiddetli değildir.
Doğum Sancısı Neye Benzer?
Doğum sancısının aynı anda 20 kemiğin kırılmasının acısıyla benzer olduğu söylenmektedir.
Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?
Doğum sancısı 15-20 dakikada bir gelir ve 30-45 saniye aralığında gerçekleşir. En sonunda 5 dakikada bire düşen sancılarla açılmanın da olmasıyla doğum gerçekleşir.
Hissedilen Sancının Doğum Sancısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Doğum sancısı düzenli aralıklarla gelir. Şiddeti de giderek artar. Yalancı sancılar ise düzensiz şekilde gerçekleşir.
Doğum Sancısı Şiddeti Ne Kadardır?
Doğum sancısı 57 del olarak ölçülmüştür. İnsan vücudunun ise 45 del acıya dayanabildiği bilinmektedir.
Doğum Sancısı Hareket Etmeyi Engeller mi?
Doğum sancısının artması ve 5 dakikada bir gelmesiyle birlikte kişi çok acı çektiğinden hareket kabiliyeti en aza inmektedir.
Doğum Sancısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Doğum sancısı bebeğe zarar vermez. Tam tersi sancının olması bebek için daha iyidir. Bu sayede annede açılma sağlanır ve bebek doğar.
Doğum Sancısı Esnasında Ne Yapılmalıdır?
Doğum sancısı esnasında nefes egzersizleri, masaj, sıcak-soğuk kompres yapılabilir. Bu sayede sancı biraz hafifler.