Genital siğil ve hpv aşısı, genital siğiller yerleştikleri alan ve yaygınlığa bağlı olarak ilaçla, lazerle ya da cerrahi işlemlerle geçebilmektedir. Genital siğiller HPV adı verilen bir virüsün farklı türlerinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır.
Bu siğiller hem kadın hem de erkeklerde yaygın olarak görülebilen bir durumdur. Genellikle cinsel ilişki ve cinsel temas yolu ile HPV’nin bulaşması, siğil lezyonlarının ortaya çıkmasına yol açar. Siğillerin görünüm, boyut ve yaygınlığı her bireyde farklı olabilir. Siğiller virüsün hangi alt türünden kaynaklandığına bağlı olarak da farklılaşır.
Genital Siğilde Belirtiler Nelerdir?
Genital bölgede oluşan siğiller için çoğu zaman bir belirti dahi söz konusu olmayabilir. Ancak genel olarak kişilerde aşağıdaki belirtilere rastlanmaktadır:
- Genital bölge çevresinde hafif kabarıklık ya da belirgin bir şekilde meydana gelen kabarmalar
- Genellikle yine bu bölge çevresinde oluşan ve deri renginde olan lezyonlar
- Genital bölgede ya da çevresinde sürekli kaşınma ve buna bağlı olarak tahriş hissi
- Genital bölgede acı ya da ağrı gibi belirtilerin görülmesi
- Erkek bireylerde idrar sırasında meydana gelen idrarın çatallaşarak çıkması durumu
Ayrıca kişilerde bunlara ek olarak farklı belirtiler de meydana gelebilmektedir.
Genital Siğilin Nedenleri Nelerdir?
Genital siğil nasıl geçer sorusundan sonra bu hastalığın neden ortaya çıktığına da kısaca değinelim. Bilindiği üzere genital siğil HPV olarak da adlandırılmakta ve hastalığın ortaya çıkmasındaki en etkili neden cinsel ilişki olarak yorumlanmaktadır. Peki, HPV için diğer sebepler nelerdir?
- Yukarıda da belirttiğimiz üzere HPV, korunmasız cinsel ilişki ile ortaya çıkabilmektedir.
- Ayrıca birden fazla partner ile cinsel ilişki yaşanması ve bu esnada korunma durumunun söz konusu olmaması da HPV’nin oluşmasındaki etkili sebepler arasında yer almaktadır.
- Genç yaşta cinsel ilişkiye başlanması, bağışıklık sistemini bastıran ilaçların kullanılması ile birlikte de etkili bir sebep haline gelmektedir.
Hayır, genital bölgede çıkan siğiller kendiliğinden geçmez ve ayrıca tedavi edilmediği takdirde artmaya devam ederler.
Bilindiği üzere genital siğiller bulaşıcı olduğu için tedavi durumu söz konusu değilse bu kişiler cinsel ilişki yaşadıkları takdirde hastalığı yayacaklardır. Ayrıca kadınlarda oluşan HPV, ilerlediği takdirde rahim ağzı kanserine neden olmaktadır.
2 yıl içerisinde % 80-90 oranında vücuttan atılması durumu söz konusudur.