Kürtaj nedir sorusu bir çok kişi tarafından sorulmaktadır. Kürtaj Ankara, rahim tahliyesi anlamına gelen bir cerrahi işlemdir. Gebeliğin sonlandırılması, rahim için polipler, miyomlar, tanı konulamayan lezyonlar için uygulanır. Kürtaj yöntemleri geçmişten bu yana değişiklik göstermiş ve günümüzde zararı yok denecek kadar az olan vakumlu kürtaj yöntemi uygulanmaktadır. Vakumlu kürtaj yöntemi Genital bölgeye zarar vermez. Ancak kürtaj sonrasında ortaya çıkabilecek farklı yan etkiler vardır. Kürtaj, rahim içine yerleştirilen plastik veya metal aletlerle rahmin temizlenmesi şeklinde yapılan bir işlemdir. Düşüklerin haricinde anne babanın çocuk sahibi olmak istememesi durumunda da kürtaj yapılabilmektedir. Kürtaj bebeğin rahimden tüm ait dokular ile alınması manasına gelmektedir. Bunun bireysel çaba ile yapılması mümkün değildir. Bazı kadınlar ilaç ile düşük yaptığını iddia etse de bu tür müdahalelerin sağlığınızı riske attığını da unutmamalısınız. Bu operasyonların ardından kişinin gerek cinsel hayat, gerek adet dönemleri gerekse normal yaşama dönme süreci konusunda dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusuna, bu operasyonun nasıl yapıldığını anlattıktan sonra değineceğiz.
Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Kürtaj 10. Haftaya kadar yapılabilmektedir. Bu konuda sınırlandırmalar yasalarla belirlenmiş ve aile planlaması hizmeti olarak yer almaktadır. Sağlık sorunları sebebi ile yapılan kürtaj için düzenlenen bir hafta sınırı olmayıp,belirli haftadan sonrası üç hekim içeren heyet kararı ile planlanır. Kürtaj sebebi ile herhangi bir sağlık sorununun yaşanmaması için bu alanda uzman olan doktorlardan destek alınması gerekmektedir. Özellikle zaman sınırının aşılması durumunda kürtajın yapılması için güvenli olmayan alanların tercih edildiği görülmektedir. Bebeğin 6-7 haftalıktan büyük olması durumunda düşük meydana gelirse kişilerin rahim kısmında bebeğe dair materyallerin kalmış olması şüphesi ile kürtaj uygulanabilmektedir. Bu durum rahmin sağlığını korumak için atılan bir adımdır. Bu süreci en iyi belirleyen gebelik haftası kaç olursa olsun ultrason ve muayenedir. Yani doktorunuzun vereceği tıbbi karardır.
Kürtaj sürecinde sadece alanında uzman olan ekipler ile iş birliği yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde rahim sağlığı ve ilerleyen senelerde doğurganlığınız ile alakalı da sorunlar meydana gelebilmektedir. İlaçla düşük ülkemizde reçete edilemez eczane satışı yoktur. Bu nedenle yasal tahliyeler yani istekli gebelik sonlandırmalarında kürtaj işlemi 10 haftaya kadar yasaldır. Kürtaj sürecinde ağrı ya da acı hissetmeniz söz konusu olmayacaktır. Bu durum için sizin boy ve kilonuz da dikkate alınarak genel anestezi uygulanacaktır. Genel olarak artık vakum ile kürtaj yönteminin uygulandığı görülmektedir. Bu yöntem ile iyileşme sürecinin çok daha hızlı bir biçimde tamamlandığı fark edilir. Vakum ile kürtajın özellikle rahim duvarına da olabildiğince az zarar vermesi sebebi ile uzun vadede anne baba olmak isteyen kişiler için daha uygun bir metot olarak belirlenmiştir. Kürtaj operasyonu sonrasında tansiyon sorunu yaşamamak adına kesinlikle yanınızda bir refakatçinin bulunması gerekmektedir. Bir baş dönmesi durumunda size yardımcı olacak isimlerin yanınızda olması tercih sebebidir. 5 hafta öncesinde yapılan kürtaj operasyonlarında hamileliğin sonlanmaması gidi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle 5 hafta geçmesi beklenmektedir. Kürtaj psikolojisi konusunda incelemeler yapılırken bu konuda koyulan yasal prosedürler konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Kürtajın bebek 10 haftalık oluncaya kadar yaptırılmasına onay verilmektedir. Bunun ilerleyen sürecinde bebeğin oluşmaya başlaması ile beraber hem kişinin sağlığı hem de bebeğin hakları sebebi ile kürtajın yasal olmayacağının eklenmesi gerekmektedir. Bu konuda kesinlikle uzmanlığını kanıtlamış ve Sağlık Bakanlığı onaylı kliniklerde hizmet veren doktorların tercih edilmesi gerekir.
Kürtaj Nerede Yapılır?
Kürtaj Ankara‘da muayenehane ve hastanelerde yapılabilmektedir. Kürtaj, gebeliğin sonlandırılması için yapıldığı gibi rahim hastalıkları için de kullanılabilen bir uygulamadır. Genel olarak düşük yapıldığında ya da istenmeyen gebelikte yapılan bir yöntem gibi düşünülse de rahim içi temizlenmesi olan işlem, hastalık durumunda da uygulanır. İşlemin uzman kişi tarafından kontrollü bir şekilde steril ortamda yapıldığı sürece sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. Ankara’da kürtaj, bu anlamda ileri bir seviyededir. Bu durum her kadının başına gelebilecek bir durumdur. Rahim hastalıkları yaşanabilir ya da gebelikte olumsuz bir durum olabilir, yasal tahliye süreci içinde istenmeyen bir gebelik gerçekleştiğinde aldırmak istenebilir. Bu anlamda olmak isteyen birinin öncelikle işlemi yaptıracağı yeri iyice araştırması gerekmektedir. Ankara’da kürtaj yaptırmak isteyen biri için kliniğimiz gerekli koşulları sağlamaktadır. Önceden yapılan rahim içi kazınarak yapılan işlem uygulanmamaktadır.Artık vakumla kürtaj denilen yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemde kürtaj sonrası sorunlar azalmıştır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
İşlem öncesi ultrason ile gebelik haftasına bakılır. Sonrasında işlemle ilgili bilgiler verilir, anestezi şekli belirlenir. Anestezi uygulaması iki şekilde yapılmaktadır. Ağrısız olan uyutularak yapılan anestezi ve bölgesel olan uyumadan yapılan anestezi yöntemleridir. Uygun steril tek kullanımlık kanül kullanılarak vakumlu kürataj yapılır. Lokal anestezi yani narkozsuz kürtaj bu işlem için tabiî ki tercih edilebilir ancak hasta daha konforlu ağrısız olmak isterse sedasyon yani uyumayı tercih etmelidir. Lokal olan uyutulmadan yapılan işlemlerde kasıklarda ağrı bulantı kusma hissi olabilir. Vakumla kürtaj tekniği dediğimiz yöntem kullanılarak ve steril şartlar sağlanarak uygulama sonrası sorunlar minimuma indirilmiştir.
Bu uygulama için, Ankara’daki kliniğimizde ilk olarak ultrason ile bakılarak tanı konulur. İşlem yapılabilmesi için kese görülmesi şarttır. Dış gebelik olup olmadığı kese görülüp görülmediği ultrason yöntemi ile kesinleştirilir. Sonrasında kullanılacak anestezi yöntemi belirlenir. Anestezi iki şekilde uygulanabilir. Lokal anestezide hastanın aç gelmesine gerek yoktur.
Sedasyon yönteminde hasta anestezi uzmanınca uyutulur bu yöntemde 4 saat açlık aranmaktadır. Hangi yöntemin şeçilmesine hasta ve doktor beraber karar verir . Uygulanacak anestezi kararında, hastanın daha önce doğum yapmış olması, gebelik haftası gibi unsurlar rol oynar. Sedasyon özellikle doğum yapmamış hastada ilk tercihken aslında tüm hastalar için psikolojik olarak rahat işlem geçirmelerini ve ağrı hissetmemelerini sağlar. Hangi yöntem seçilirse seçilsin vakumlu kürtajda amaç ağrısız konforlu ve sorunsuz işlemi sağlamak amaçlanır. İşlem bitince kontrol ultrason yapılıp hasta uyandırılır. Bir miktar 10-15 dakika ıstırahat bile yeterli olur. Yarım saat içinde normal hayatına geri kaldığı yerden devam eder. Bu özel işlem de bilgi gizliliği esastır.
Kürtaj Yasal mıdır?
Türkiye’de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar yasaldır. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Bunun için evli veya bekar olmak fark etmez. Sadece kürtaj yaptırmak için 18 yaşının üzerinde olmalısınız. Evli kişilerin kürtaj yaptırması için eş rızası aranmalıdır. Her ülkenin kendi yasalarına göre gebelik haftası ve eş rızası arama kriterleri farklı olabilir. Kürtaj yasak olarak düşünülmesi ve yasaklanması durumunda çok daha farklı yollara başvurular her ülkede riskli görülmüştür. Ruhsal olarak bu kararı verirken sosyal,ekonomik ya da herhangi bir başka özel durum nedeniyle alınan bu kararda güçlü olunmalı, yararlanılan tıbbi tedavi ve başvurmak zorunda kalınan aile planlaması hizmeti olarak görülmelidir.