Op. Dr. Banu Akçal

Menopoz

Menopoz , yumurtalıktan üretilen östrojen ve progesteron hormonun üretiminin bitmesi ile oluşan adetlerin kesilmesi durumudur. Tıbbi olarak 1 yıl adet olmama durumuna tam menopoz denilmektedir.

Menopoz , bir kadının üreme hayatının sona ermesi ve adet döngülerinin kalıcı olarak sona erdiği doğal bir süreçtir. Bu dönem genellikle kadınların 40’lı ve 50’li yaşlarında gerçekleşir, ancak bu yaş aralığı kişiden kişiye değişebilir. Menopozun başlangıcı, bir kadının son adet gördüğü tarihten itibaren 12 ay geçtikten sonra resmi olarak tanımlanır.

Menopoza Girdiğimi Nasıl Anlarım?

İlk şikâyetiniz adette gecikme olup yaşınız da menopoz civarı ise, hemen akla menopoz gelir. Ama biz her adet gecikmesinde öncelikli olarak cinsel olarak aktif hastada şöyle bir yol çizeriz. İlk testiniz gebelik testi olmalıdır, sonuç negatif çıkınca sonrasında progesteron hormonu yani halk arasında adet söktürücü veririz. Bunun ile adet olan bir hastada adetli hormonlara bakarız ve genel olarak buna göre plan yaparız.

Burada eğer progesteron ile çekilme kanaması yani adet söktürücü ile adet olamadıysanız akla tabi ki menopoz gelir. Ama bunu hormon bakarak da mutlaka teyit ederiz.

Menopoza Girdim Hormon Tedavisi Almalı mıyım?

Daha önce kalp ve damar hastalıkları ile kemik erimesinden korumak için çok yaygın olarak kullanılan hormon tedavileri son 15 yıldır giderek azalmıştır. Çünkü son yapılan çalışmalarla verilen östrojen tedavilerinin kalp damar hastalıklarından korumada etkinliğinin olmadığı ortaya çıkmıştır.

Günümüz de hormon tedavisi sadece sıcak basması için bir de kemik erime riski için tercih edilmektedir. Hatta bazı merkezler sadece önüne geçilemeyen sıcak basmaları için tedavi tercih etmektedir.

Hormon Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

  • Meme ve rahim kanseri tedavisi alanlarda
  • Kalp krizi geçiren, inme geçiren, damar tıkanıklığı olanlarda
  • Safra kesesi taşı ve karaciğer hastalıkları olanlar
  • Migren olanlarda
  • Tanı konulmamış vajinal kanamalarda büyük myomlarda kullanılmamalıdır.
Menopoz

Menopozda Hormon Tedavisi Dışında Neler Yapmalıyım?

Yeteri kadar kalsiyum ve vitamin D almalısınız. Ayrıca esansiyel yağ asitleri özellikle bedensel ve zihinsel pek çok fonksiyonları düzenler.

  • Düzenli spor yapılmalıdır.
  • Su tüketimi asla ihmal edilmemelidir.
  • Kafein tüketimi azaltılmalı ve sağlıklı dengeli beslenme sırasında, tüketilecek soya fasulyesi, keten tohumu gibi doğal östrojen içeren gıdalar beslenmede yerini almalıdır.

Menopozda Kontrol Olarak Neler Yaptırmalıyım? Tetkikler Nelerdir?

Öncelikli olan rutin kadın hastalıkları ve doğum uzmanınca yapılacak transvajinal ultrasonografi ve muayenedir.

Pap-smear testi
Mamografi
Meme ultrasonografisi
Kemik dansitometri
Soru ve Randevu Formu
Contact Form Demo