Kızlık Zarı Dikimi Ankara

Kızlık zarı dikimi Ankara tıp literatüründe hymenoplasty olarak da bilinen cerrahi bir işlemdir. Vajina girişinde bulunan dokuların onarılmasına verilen isimdir. Bu işlemle birlikte “bekaret” sembolü kabul edilen kızlık zarının cinsel ilişkiyle birlikte yeniden kanaması sağlanmaktadır.

Kızlık zarı dikimi Ankara sağlık sorunu nedeniyle değil, toplumsal veya dini ön kabuller neticesinde gerçekleştirilir. Bu işlem genellikle hastanın talebi sonucu yapılır. Ancak alanında uzman ve deneyimli jinekologlar tarafından gerçekleştirilmesi önerilir.

Kızlık Zarı Dikimi Nedir?

Kızlık zarı, Latince Hymen olarak adlandırılır. İsmini Yunan mitolojisindeki evlilik tanrısından almıştır. Kızlık zarı, kadının dış genital organlarının arasında, vajene geçiş kısmında bir mukazal kalıntı ile geçişi sınırlayan zar halinde bir yapıdır. Bu zarın yapısı kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle 1-2 mm kalınlıkta olup, girişe 1-2 cm mesafede yerleşen doğuştan oluşmuş olan bir zardır. Tıbbi olarak önemi, girişteki geniş açıklığı ince tabaka şeklinde daraltıp kişileri enfeksiyon, yabancı cisim girme gibi nedenlerde çocukluk döneminde korur.

Kızlık zarı, vajen girişini ince şekilde kapatırken, toplumda bekaret simgesi olarak görüldüğü için kişiden kişiye değişen yapısıyla da bazen kafa karıştırmıştır. Bekaret simgesi olarak ilk ilişkide kızlık zarının kanaması beklentisi, genç kızlarda ciddi baskı oluşturmakta ve sosyal sorunlar doğurmaktadır. Oysa bazı zarlar yapısı gereği kanamayabilir. Bu nedenle mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilip değerlendirilmesi gerekmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından yapılan kontrol, bu konuda yanlış bilgileri silmek ve doğru bilgilere ulaşmak için oldukça önemlidir.

Zar yapıları kişiye göre değişkenlik gösterse de çoğunluğu ilk ilişkide leke şeklinde kanamaya yol açacak yapıdadır. Tekrarlamak gerekirse kanama olmaması da gayet normaldir.  Toplumumuzda bu konuda kızlarımız baskı görmekte ve bunun çok önemli olduğu küçük yaşlardan beri işlenmektedir. Yanlış ya da eksik bilgiler ve başkaları tarafından anlatılan ciddi kanama öyküleri ile kızlarımız daha da kaygı duymakta ve bu durum ileride cinsel işlev bozuklukları yaratmaktadır. Çok fazla kanama olmasının sebebi; cinsel bilgi eksikliğine bağlı olarak uygun şekilde yapılmayan, cinsel kayganlık olmadan yapılan ilişkilerdir.

Kızlık zarı konusu, toplumumuzda çok önemsenen, yanlış yorumlanabilen ve suistimale açık bir konudur. Lütfen bu konulardaki açıkları, eksik bilgi kaynaklarını tercih ederek tamamlamaya çalışmayınız. Rehberinizin alanında tecrübeli, kadın doğum uzmanı olması gerektiğini unutmayınız.

Kızlık zarı muayenesi kişinin kendisi ya da bir yakını tarafından yapılamaz. Muayene kadın doğum uzmanınca yapılır. Kişiye ağrı ve acı hissettirmeden sadece bakarak tanı konulur. Özellikle yaşı küçük olan kız çocuklarında muayene sırasında sedye tercih edilmelidir. Çünkü kadın doğumun muayene masası (jinekolojik masa) onlarda psikolojik olarak rahatsız edici olacaktır.

Kızlık Zarı Dikimi Ankara

Kızlık Zarı Muayenesi

Kızlık zarının yeri, yapısı, kalınlığı, şekli kişiden kişiye değişebilmektedir. Kızlık zarı genellikle vajenin girişinde 1-2 cm mesafede ve 2-3 mm kalınlığında bir mukoza katlantısıdır. Bu yapı bazen çok rahatlıkla cinsel ilişkiye izin verecek kadar esnek olup ilişkide hiç kan gelmezken, çoğunlukla da leke kan şeklinde ilk ilişkide kanamaya yol açmaktadır. Çok nadir görülen diğer bir durum ise ilişkiye izin vermeyecek kadar kapalı olması ki, bu durum çok nadiren rastlanır. Böyle bir durumda ilişki öncesi kadın doğum uzmanınca uygulanacak bir cerrahi işlemle sorun giderilir. Bu uygulamaya tıbbi olarak hymenektomi ismi verilmektedir.

Kızlık zarındaki bu varyasyonlar ve toplumun beklentisinin ilk ilişkideki kanama yönünde olması genç kızlarımızı birçok sorunla ve soruyla karşı karşıya bırakmaktadır. Şu bilinmelidir ki kadın doğum uzmanınca yapılan muayene sonrası tüm bu karışıklıklar çözülmektedir. Çünkü kızlık zarı muayenesi tecrübeli bir kadın doğum uzmanında gayet acısız, ağrısız ve basitçe yapılabilmektedir. Muayene sırasında alet kullanılmadan sadece gözle bakılarak dış genital dudaklar aralandığında görülmektedir.

Kızlık zarı muayenesi için kaygılanmayınız. Yaptığımız muayene bilgileri kesinlikle size özel ve başka birisi ile paylaşılmayacaktır. Muayene sonrası kafanızda bulunan tüm soruları da aydınlatıp cinsel hayatınıza kendinize güvenli olarak başlayabilirsiniz. Amaç kızlık zarı yapısındaki farklılıklardan dolayı mağduriyet yaşayacağınız ya da arada kalacağınız durumlara engel olmaktır. Muayenede hiçbir alet kullanılmadan dıştan sadece bakılarak yapılmaktadır. Ağrı ve acı vermeyen bir muayenedir.

Kızlık zarı, ilk ilişkide çok kanar korkuları ile birleştirildiğinde ve kulaktan kulağa efsaneleştirilen kanama öyküleri ile genç kızlarımızın korkulu rüyası olmaktadır. Bu nedenle doğru bilgilendirme çok önemlidir. Doğru bilgilendirilemeyen genç kızlarda sonrasında ilk gece korkusu yaşamamaktadırlar. Ben özellikle ilgilendiğim cinsel işlev bozukluğu ve vajinismus hastalarımda da bu kızlık zarı kaygılarına çok rastlamaktayım. Kızlık zarı korkuları vajinismusa neden olmaktadır.

Kliniğimde hastalarım rahatlıkla kızlık zarı kaygılarını gidermekte ve muayene olduklarında kafalarındaki yanlış tabuları silmelerine yardımcı olmaktayım. Tekrar vurgulamak gerekirse kızlık zarı yapısı kişiden kişiye değişken olduğu için bazen ilk ilişkide kanama olmaz.

Kızlık Zarı

Kızlık zarı (himen), kadınlarda vajinal açıklığı çevreleyen ve kısmen kaplayan zarımsı bir dokudur. Vajinanın 2-3 cm kadar içerisinde ve 2-3 mm kalınlığında bir dokudur. Oldukça fazla şekil alabilen bu doku genellikle hilal şeklindedir ve kılcal damarlarla çevrilidir. Kızlık zarı dikimi, isminden dolayı zar gibi düşünülüyor olsa da aslında bir zar değildir. Anne karnında embriyonun dış genital organ gelişimi 7-12. haftada olmaktadır. Erkek bebekte genital duvarlar birleşerek testisin içerisinde bulunan deriyi oluştururken, kız bebekte ise genital duvarlar ayrılarak labia major (dış dudaklar) ve labia minor (iç dudakları) oluşturur. Hymen de bu ayrılma sonrasında arada kalan ince dokudur. 1/1000 oranda hymen olmama ihtimali vardır.

Bugüne kadar işlevsel (fizyolojik) görevi tam olarak açıklanamamıştır. Genellikle özel bir görevinin olmadığı düşünülmektedir. Fakat bazı araştırmacılar, yabancı cisimler ve mikroorganizmanın vajina içine girişini önlediğini ileri sürmüştür.

Kaç Çeşit Kızlık Zarı Vardır?

En sık görülen halkalı kızlık zarıdır. Kadınların %70-95’inde bu şekildedir. Halka şeklindedir ve vajina girişinde olup ortasındaki delik de halka şeklindedir. Ortasındaki delik fazla esnek ve geniş olduğu zaman kanama olmamaktadır. Bu durumdan dolayı cinsel ilişkide birtakım endişeler yaşanmaktadır.

Dört Çeşit Kızlık Zarı Vardır.

  • Delikli Hymen (Kribriform Hymen)
  • Bölmeli Hymen (Septalı Hymen)
  • Yarımay Hymen (Ksentrik Hymen)
  • Deliksiz Hymen (İmperfore Hymen)

Kızlık zarı günümüzde saflığın ve temizliğin göstergesi olduğunu için birçok nedenden dolayı kızlık zarı onarımı yapılması gerekmektedir. Genç kızlar daha önceden yaşadıkları bir ilişkiyi yanlış anlaşılmamak için diktirmek isteyebilirler. Bazıları ise ilk gece kanamasını ailelerine göstermek için bu işlemi yaptırmaktadırlar.

Kızlık Zarı Dikimi

Tıbbi olarak kızlık zarı onarımı mümkündür. Bu işleme hymenoplasti adı verilir. Jinekologlar ve kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu işlemin yapılıp yapılmadığını sadece adli tabipler ve kadın doğum uzmanları anlayabilirler. Her kadın doğum uzmanı bazı sebeplerden dolayı bu işlemi yapmayabilir.

Kızlık zarı dikimi iki şekilde yapılabilmektedir:

Evlenmeden ve cinsel birleşme olmadan uzun süre önce yapılan estetik bir düzeltme ile yapay kızlık zarı yapılmaktadır. Kalıcı dikim olarak adlandırılan bu yöntem tıpta hymenoplasti ve himenoplastidir.

Evlenmeden 2-3 gün önce kızlık zarına koyulan dikiş ile yapılmaktadır. Her iki yöntemde lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Fazla kanama ve operasyon riski olmayan, 15-30 dakika içerisinde tamamlanan işlemlerdir. Bu işlemlerin yapılması etik ve hukuki olarak tartışılmalıdır. Bu konu ahlaken çok önemli olduğu için genç kızların psikolojisini bozabilmekte, tüm hayatını etkilemektedir. Bu sebepten dolayı genç kızların güvenilir muayenehanelerde bu işlemi yaptırmaları ve özel bilgilerinin paylaşılmaması gereklidir.

Kızlık Zarı Dikimi Ankara

Kızlık Zarı Muayenesi

Kızlık zarı muayenesi ağrısız, acısız, hiçbir alet kullanılmadan yapılan bir muayenedir. Uzman ve tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından yapılmalıdır.

Kızlık zarı toplumların kültürel değerleri ile örtüşen şekilde önemsenmektedir. Bu anlamda bizim toplumumuzda kızlık zarı önemli ama bir o kadar da genç kızları strese sokan bir konudur. Kızlık zarı yapısı itibarıyla kanamayabileceği asla akıllardan çıkarılmamalıdır. Yani ilk gece kanama olmayabilir.

Muayene sırasında doktor hastaya ön bilgi vererek muayeneyi ayrıntılı anlatıp rahatlatmalıdır. Sonrasında dış dudaklar kaymaması için bir gazlı bez ile tutulup aralanır ve vajina girişi görülür duruma gelir. Böylece kızlık zarı net izlenebilir. Kızlık zarının dışarıdan izlenmesi ile tecrübeli bir hekim tüm sorularınızı aydınlatır. Kızlık zarı muayenesi kliniğimizde sık yaptığımız bir muayenedir. Asla acılı, ağrılı değildir.

Kızlık Zarı Kanaması Nasıldır?

Kızlık zarı yapısı nedeniyle bazen ilişkide kanar bazen kanamaz. Bu farkı yaratan kızlık zarının yapısıdır. Bazı kızlık zarları aşırı derece esnek olup kanamaya neden olmaz. Çoğunlukla olan kanamada açık renkte ve adet kanamasının son günleri gibi az gelir. Nadiren kanama biraz daha yoğun gelse de ilişki sonrası azalıp kesilmesi beklenir. Damla şeklinde birkaç gün devam etmesi de normaldir. Adetten yoğun açık renk ve kesilmeyen kanamada doktora başvurulmalıdır. Kızlık zarı ilişki sırasında yeterli kayganlık sağlandığında zar esneyerek genişler ve bu durum kanamayı oldukça azaltır.

Kızlık zarı bilgilendirilmesi ve cinsellik hakkında doğru bilgilendirilme olması çok önemlidir. Birçok genç kızımızı mağdur durumda bırakabilen, toplumumuzun değer yargısında önemli yer tutan kızlık zarı bu doğru bilgilerle çözüme kavuşabilir.

Kızlık Zarı Kanamadı Ne Yapmalıyım?

Kızlık zarı kanaması olmadığında asla panik olmayınız. Kızlık zarı bazı bayanlarda kanamaz. Kanama olmazsa öncelikle kendinizden asla şüphe duymayın emin olun ki kanamayabilir. Bu konuda tecrübeli bir kadın doğum uzmanından destek alabilirsiniz. Kanama olmayınca muayeneye gelen çiftlerimiz olabiliyor. Çoğu danışanımız kızlık zarı yapısını merak ettiği için de gelebiliyor. Bu muayenede kanama olmayan grupta, esnek olan kızlık zarı ve bakire olduğunun kadın doğum uzmanınca açıklanması her iki tarafın kaygılarını yitirmektedir.

Kızlık Zarı ve Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı (himen), kadınlarda vajinal açıklığı çevreleyen ve kısmen kaplayan zarımsı bir dokudur. Vajinanın 2-3 cm kadar içerisinde ve 2-3 mm kalınlığında bir dokudur. Oldukça fazla şekil alabilen bu doku genellikle hilal şeklindedir ve kılcal damarlarla çevrilidir. Kızlık zarı dikimi, isminden dolayı zar gibi düşünülüyor olsa da aslında bir zar değildir. Anne karnında embriyonun dış genital organ gelişimi 7-12. haftasında olmaktadır. Erkek bebekte genital duvarlar birleşerek testisin içerisinde bulunan deriyi oluştururken, kız bebekte ise genital duvarlar ayrılarak labia major (dış dudaklar) ve labia minor (iç dudakları) oluşturur. Hymen de bu ayrılma sonrasında arada kalan ince dokudur. 1/1000 oranda hymen olmama ihtimali vardır.

Bugüne kadar işlevsel (fizyolojik) görevi tam olarak açıklanamamıştır. Genellikle özel bir görevinin olmadığı düşünülmektedir. Fakat bazı araştırmacılar, yabancı cisimler ve mikroorganizmanın vajina içine girişini önlediğini ileri sürmüştür.

Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?

Kızlık zarı dikimi hususunda oldukça tecrübeli bir ekibe sahip olan Ankara tedavi merkezimizde kızlık zarı dikimi işlemleri iki şekilde yapılmaktadır. Uzun süreli ve kısa süreli kızlık zarı dikimi işlemleri ile kişinin sağlıklı bir birliktelik yaşamasını amaçlamaktayız.

Uzun süreli onarımlar genellikle evlilik düşüncesi olmayan veya çok uzun bir süre sonra evliliği düşünen kişilere uygulanmaktadır.

Kısa süreli kızlık zarı dikimi işlemi ise 5-6 gün sonrasında evlenip cinsel birliktelik yaşayacak bayanlar için uygundur.

Ankara kadın doğum uzmanı Banu Akçal olarak kızlık zarı nedir ve kızlık zarının bozulma nedenleri ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulundum. Kızlık zarı dikimi Ankara kadın doğum uzmanı arıyorsanız tecrübeli ekibimden ve benden detaylı bilgilendirmeler almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Kızlık Zarı Dikimi Neden Yapılır?

Kızlık zarı dikimi işlemleri iki çeşit olarak gerçekleştirilmektedir. Bu cerrahi işlemler kalıcı ve geçici kızlık zarı dikim işlemleri olarak ayrışmaktadır. Geçici kızlık zarı dikimi işlemleri cinsel birliktelik gerçekleşmeden en fazla 7 gün önce yaptırılmalıdır. Aksi takdirde yapılan cerrahi müdahaleden sonuç alınabilmesi imkansızlaşmaktadır.

Geçici kızlık zarı dikimi işlemlerinde kızlık zarı parçaları birbiri ile birleştirilir ve bu birleşme 7 gün sonra bir ilişkiye girilmemesi halinde bozulmaktadır.

Ankara kadın doğum uzmanı Banu Akçal olarak kalıcı kızlık zarı dikimi işlemlerinde flep yöntemini kullanmaktayım. Flep tekniği kızlık zarının çok uzun yıllar sorunsuz bir şekilde korunabilmesi amacı ile tercih edilmektedir.

Flep tekniği ile uygulanan cerrahi müdahaleler genel veya lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrasında bu işlemin uygulanıp uygulanmadığı sadece uzman kadın doğum uzmanları tarafından anlaşılabilmektedir.

FLEP Yöntemi ile Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi İşlemleri

FLEP tekniği ile yapmış olduğumuz kızlık zarı dikimi işlemleri tamamen hijyenik bir ortamda genel ve lokal anestezi uygulanarak yapılır. Jinekolojik bir pozisyonda gerçekleşen kızlık zarı dikimi işlemi ortalama olarak 30 dakika sürmektedir.

Flep yönteminde vajina duvarından kaldırılan ince bir tabakanın vajina duvarına dikilmesi sonrasında cerrahi işlem tamamlanır. Ankara kızlık zarı dikimi hizmetlerinde oldukça tecrübeli bir ekibe sahip olmamız sayesinde bu cerrahi işlemlerden sadece 1 saat sonrasında evinize yürüyerek gidebilirsiniz.

Flep tekniği ile uygulanan cerrahi müdahaleden sonra yaklaşık olarak 20 gün doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekir. Bu tavsiye süresinde hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır ve belirtilen günlerde mutlaka kontrole gelinmelidir.

Kızlık Zarı Dikimi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Cerrahi müdahale sonrasındaki bir gün kesinlikle banyoya girilmemelidir.
  • İlk iki hafta enfeksiyon riskinden korunmak için kesinlikle denize veya havuza girilmemelidir.
  • İyileşme süreci sırasında kesinlikle dar kıyafetler tercih edilmemelidir.
  • 2 gün sonrasında banyo yapılacaksa ayakta banyonun yapılması uygun görülmektedir.
  • Pamuklu iç çamaşırları kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • 1-2 aylık süreçte ağır sporlar ile ilgilenilmemelidir.
  • Karın ve bacakları zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Kızlık Zarı Hangi Nedenlerden Dolayı Kanayabilir?

Kızlık zarı dikimi Ankara kadın doğum uzmanı ben, Banu Akçal olarak kızlık zarının cinsel birliktelik dışında şu nedenlerden dolayı da kanayabileceğini söyleyebilirim:

  • Küçüklükte herhangi basit veya ciddi bir kaza geçirilmesi,
  • Çocukluk zamanında vajina içerisine, boncuk, kalem ve para gibi yabancı cisimlerin sokulması,
  • Genital alana tekme gibi bir darbenin alınması,
  • Binek hayvandan, bisikletten düşme ve trafik kazası geçirilmesi,
  • Parmakla mastürbasyon veya dıştan bir cisim ile yapılan boşalma işlemi nedenleriyle kızlık zarı bozulabilir.

Kızlık Zarı ile İlgili En Büyük Kaygılar

Kızlık zarı yırtılması sırasında veya sonrasında bir ağrı söz konusu olmaz. Bazı kadınlar ilişki esnasında zarının yırtıldığının dahi farkına varmazlar.

Kızlık zarı oldukça hassas bir organdır. Bu nedenle sadece penisin ucu girse dahi kızlık zarının bozulma ihtimali oldukça yüksek olacaktır.

Cinsel birleşme esnasında kanamanın gerçekleşebilmesi amacı ile vajina girişinde yapılan cerrahi müdahalelere kızlık zarı dikimi işlemleri denmektedir.

Ankara Kızlık Zarı Dikimi Uzmanı olarak bana en çok yöneltilen soruların başında kızlık testinde kızlık zarı dikiminin anlaşılıp anlaşılmayacağıdır. Geçici kızlık zarı dikimi işlemleri anlaşılma oranı ve kalıcı kızlık zarı işlemlerinin anlaşılma ihtimali neredeyse mümkün değildir sadece bu dikimleri yapan tecrübeli bir hekim tarafından çok düşük oranda anlaşılabilir. Hekim dışında kişilerin anlamaları mümkün değildir.

Bu tamamen kişinin hayat görüşüne ve yaşantısına bağlıdır. Uzun süre sonra evlenmeyi düşünen birisi için kalıcı kızlık zarı dikimi işlemi daha mantıklıdır. Çok kısa bir süre içerisinde evlenecek bayanlar için ise geçici kızlık zarı dikimi işlemi daha sağlıklı olmaktadır. Ayrıca kalıcı zar dikimi sonrasında dikişlerin bakımı ve sosyal yaşantısında bazı dikkat etmesi gereken bilgilendirmeler gereklidir. Bu şartları sağlayamayan kişiler kalıcı kızlık zarı dikimi yaptırmamalıdır.

Geçici kızlık zarı dikimi sonrasında başarılı bir sonuç alınması isteniyorsa en fazla 7 gün önce bu işlemler gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde cerrahi müdahale sonrasında başarıya ulaşılma ihtimali oldukça düşük olacaktır.

Ankara Kızlık Zarı Dikimi uzmanı olarak kızlık zarı dikimi sonrasındaki 1 günde akıntının gelmesini normal karşılamaktayım. Ancak aradan 2 gün geçmesine rağmen bir akıntı ile karşılaşılıyorsa mutlaka hekime bilgi verilmelidir.

Kızlık zarı dikimi, geçici veya kalıcı olsun hiç fark etmez, tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından bu işlemler uygulanıyorsa sonuç alma ihtimali %100’e kadar çıkmaktadır. Ankara Kızlık Zarı Dikimi Uzmanı Banu Akçal olarak bu tür sorunlarda düşünmeden tercih edeceğiniz tedavi merkezimize bekliyoruz.

Kanama olmaması gayet doğal, çünkü bazı zarlar çok esnektir.

Bu kaygı çok işlendiğinde genç bayanlar vajinismus problemi yaşamaktadır. Yani çok kanama kaygısı ilişkiye girememeyi getirir.

Evet zar tamir edilebilir. Bunu iki şekilde yapmaktayız.

İlişki tarihi yaklaşık olarak 3 gün içerisinde ise geçici yöntem ile, daha geç olanlarda kalıcı yöntem denilen cerrahi prosedür kullanmaktayız. Tamir sonrası kanama olacaktır. Tamirin adına Hymenoplasti denilir.

Nadiren de olsa mümkün. Dışa boşalmada sperm hareketli olduğu için geçiş olabilir.

Evet sonlandırabilmekteyiz. Uygun prosedür doktorunuz tarafından onun tecrübesiyle gerçekleşir.