HPV Aşısı Hamilelere Uygulanabilir mi?

HPV Aşısı Hamilelere Uygulanabilir mi?

HPV aşısı hamilelere uygulanabilir mi? HPV ve buna bağlı olası hastalıkları engellemek üzere uygulanan bu aşı gebelik döneminde yapılmamaktadır. Aşının ve virüsün hamileler üzerindeki etkileri hakkında kesin kanıtlar olmamasından dolayı aşı yaptırılması tavsiye edilmez.

“HPV aşısı hamilelere uygulanabilir mi?” sorusu bu virüse dair endişeleri bulunan gebeler tarafından merak edilmektedir. HPV aşısının gebelik dönemindeki etkilerine dair kesin sonuçlu çalışmalar yoktur. Bu nedenle hekimlerce işlemin hamile kalınmadan önce ya da doğum sonrası bir tarihte yapılması uygun görülmektedir.

HPV Virüsü Nedir?

HPV virüsü, kadınlarda ve erkeklerde görülmesi mümkün olan genital siğillerdir. HPV virüsünün 200’den fazla çeşidi vardır. Bu çeşitlerden 40’ı siğillere yol açmaktadır. Siğillere yol açan HPV 6 ve HPV 11, kansere yol açmayan HPV çeşitleridir. HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Genellikle cinsel yolla bulaşsa da nadiren farklı yollar bulaşma ihtimali vardır. Kadınlarda genital bölgede koyu kahverengi kabarıklık olması ve lekelenme olması gibi belirtileri vardır. HPV virüsünün yaygın bir belirtisi yoktur. Kadınlarda vajinal kaşıntı, lekelenme gibi etkilerle ortaya çıkması mümkündür. Aynı zamanda cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelebilir. Erkekler de belirgin bir etkisi olmayan virüse tanı konması için test yapılması gerekir. HPV virüsü tedavisinde HPV çeşidine göre farklı yollar izlenir. Tedavi edilmediği takdirde kansere yol açabileceği için HPV aşısının küçük yaşlardan itibaren yapılması tavsiye edilmektedir. HPV aşısı hamilelere uygulanabilir mi? HPV aşısı hamilelere uygulanmamaktadır.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü cinsel yolla bulaşan ve sıklıkla görülen bir hastalık olmasından dolayı cinsel ilişki sonrasında yapılması tavsiye edilir. HPV aşısı hamilelerde uygulanabilir mi? HPV aşısı hamilelere uygulanması tavsiye edilmeyen bir aşıdır. HPV virüsü, genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşsa da farklı yollarla bulaşma ihtimali de vardır.

  • HPV virüsü hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilir. Cinsel temasla bulaşan hastalık, vajinal veya anal ilişki ile bulaşabilir. Aynı zamanda kondomun kapatmadığı genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşabilir.
  • HPV sebebi ile enfekte olan deriye temas edilmesi halinde bulaşmaktadır.
  • HPV virüsünün oral ilişki sonrasında bulaşma ihtimali de vardır. Düşük bir ihtimal olsa da enfekte olan deriye temas olduğundan dolayı bulaşabilir.
  • HPV virüsü öpüşmek, ortak eşya kullanımı, ortak tuvalet kullanımı ile bulaşmaz.
HPV Aşısı Hamilelere Uygulanabilir mi?

HPV Virüsünden Korunma Yolları

HPV virüsünden korunmak için cinsel ilişki öncesinde veya ilk cinsel ilişki sonrasında HPV aşısı yaptırılabilir. HPV aşısının yapılamayacağı bazı özel durumlar söz konusudur. HPV aşısı hamilelere uygulanabilir mi? HPV aşısının hamile kadınlarda yapılması tavsiye edilmez. HPV virüsünden korunmanın en etkili yolu HPV aşısı yaptırmaktır. HPV virüsü aşısı, 9-45 yaş aralığında yapılması mümkün olan bir aşıdır. HPV virüsü bulaştığında etkileri uzun süre sonra ortaya çıkabileceği için korunmak adına cinsel ilişki öncesinde aşı yapılabilir.

HPV Aşısı Ne Zaman Yapılabilir?

HPV aşısı, HPV virüsü bulaştıktan sonra yapılabileceği gibi virüs bulaşmadan ve cinsel ilişkiye girilmeden önce yapılabilir. HPV aşısı hamilelerde uygulanabilir mi? HPV aşısının hamilelere uygulanması tavsiye edilmemektedir. Ancak doğum sonrasında ve emziren kadınlara yapılması uygundur.

  • HPV aşısı, 9-45 yaş aralığındaki kadınlara, erkeklere ve çocuklara yapılabilir.
  • Cinsel ilişki öncesinde veya ilk cinsel ilişki sonrasında yapılması uygundur.
  • HPV aşısı yaptırmak için test yapılmasına ve reçete alınmasına gerek yoktur.
  • HPV aşısı devlet hastanelerinde ve şehir hastanelerinde yapılmaktadır. Ancak SGK tarafından karşılanmaz.
  • Aşının yapılmasına engel olan bazı durumlar vardır. HPV aşısı; gebelere, latekse karşı anafilaktik alerjik öyküsü olanlara, mantara karşı alerjik öyküsü olanlar ve akut hastalığı bulunan kişilere yapılmaz.

HPV Tedavisi

HPV, erkeklerde ve kadınlara görülen, cinsel temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Nadiren enfekte olan deriye temas edilmesi halinde bulaşabilir. HPV belirtileri, kısa süre içerisinde ortaya çıkan belirtiler değildir. Aynı zamanda virüs tanısı konması için net belirtiler olmadığından test yapılarak tanı konur. HPV tedavisinde en etkili yöntem HPV aşısıdır. HPV aşısı, 9-45 yaş aralığındaki kadınlara ve erkeklere yapılabilir. Cerrahi tedavisi de bulunan hastalığın tedavisinde siğiller ameliyatla temizlenir. Siğil dokusunu yakmak için kullanılan kremlerle de hastalığın tedavi edilmesi mümkündür.

Evet yapılır. Cinsel ilişki ardından HPV bulaşması halinde bile diğer HPV türlerinin bulaşmaması için aşı yapılarak koruma sağlanabilmektedir.

HPV aşısını eczanelerden temin etmek mümkündür. Ancak eczaneden satın alınan HPV aşısını hastanelerde reçetesiz bir şekilde yaptırmak mümkün değildir.

HPV aşısı kadınları rahim kanserinden erkekleri ise penis kanserinden korumaktadır.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler