Doğal (Normal) Doğum Ankara

Doğal (Normal) Doğum Ankara

Doğal (normal) doğum Ankara, annenin doğum sürecinin ciddi bir kısmında destek almadığı doğum yöntemidir. Bu sayede bebeğin doğumu tamamen annenin yönetiminde gerçekleşir. Bu şekilde yapılan doğumda annenin iyileşme süreci kısalabilir, bebek-anne bağı daha hızlı kurulur.

Doğal (normal) doğum Ankara tercih edileceğinde, sürecin her koşulda bir ebe ve kadın doğum uzmanı ile yürütülmesi oldukça önemlidir. Doğal doğumda, epidural anestezi, induksiyon (doğumu başlatmak için ilaç kullanımı) veya sezaryen gibi tıbbi müdahaleler tercih edilmez. Ancak bazı durumlarda doğal doğum planlamasına sağlığı tehdit edecek durumlar nedeniyle uyulamayabilir.

Doğal (Normal) Doğum Nedir?

Doğal (Normal) Doğum Ankara: Doğal doğumda amaç doğal giden seyri müdahalesiz izlerken hastamıza verilen destek ve motivasyonla zamana takılıp kalmasından kurtarmak, motivasyon ve ağrı hissini azaltacak doğru nefes ve hareketlerle gerekirse masajlarla süreci sağlıklı bir şekilde tamamlamaktır. Tabi ki tıbbi bir gereklilikte müdahale olabileceğini bilgilendirmektir.

Neden Normal Doğum?

Doğal doğuma öncelikle verilecek ön bilgiler ve tavsiyelerle hastalarımızı beden ve zihin olarak hazırlamak ilk aşamadır. Doğum sırasında yalnız kalmayacağı bilgisi de önemlidir. Motivasyon kaybına asla izin vermeyeceğimizden emin olunmalıdır. Her imkan ve olanak sağlansa da, seyirde tıbbi olarak gereken müdahale şart olduğunda da hekime olan güveni tam olup bunu kabul etmesi konusunda eksiksiz bilgilendirme şarttır.

Doğal (Normal) Doğum Ankara

Dünya Sağlık Örgütü’nün de kabul ettiği Lamaze felsefesinde kurallar şöyledir;

  • Doğum kendisi başlamalıdır. Burada tıbbi olarak gebelik doğumu başlatmayı gerektiren bir endikasyon içermiyorsa kendi başlayana kadar beklenilmektedir.
  • Doğum boyunca annede hareket özgürlüğü olmalıdır. Yani doğum takibi boyunca istediği gibi hareket etmelidir. Yürüyebilir, oturabilir, çömelebilir, bu vücudunun nasıl rahat ettiği ile ilgilidir.
  • Doğum yapan kadınlara duygusal ve fiziksel olarak destek verilmelidir. Ağrıyla baş edebilmenin yolu yanınızdaki ekibin sizi telkin edip doğumun seyrinin sorunsuz olduğu, güven içinde olduğunuzu hissettirmesidir. Doula adı verilen bu destek kişi çok önemlidir.
  • Doğum eylemi boyunca müdahalelerden kaçınmak. Bu müdahaleler neler olabilir: Aç bırakmamak, sürekli NST dediğimiz monitöre devamlı bağlamamak, seruma sürekli takılı bırakmamak, doğumu diğer hızlandıran manipülasyonları yapmamak, epizyotomi gerekmedikçe açmamak gibi.
  • Doğumda doğal ve aktif ıkınma yöntemleri kullanmak. Yani oturma, çömelme, diz dirsek pozisyonlarından hangisini ister nasıl rahat ederse bu arada doğru nefeslerle yardımcı olmaktır.
  • Doğumdan sonra anne ve bebek bir arada tutulup emzirme için yeterli zamanı tanımaktır.

Doğum sonrası ve sezaryen sonrası sorun yoksa ten tene temas sağlamak dediğimiz annenin göğsüne çıplak şekilde bebeği verip üzerini bir battaniye ile örtmek emme refleksi, ısı dengesi, duygusal yönden pek çok faydası vardır.

HypnoBirthing dediğimiz, hipnozun doğumda uygulanması ile bilinç altı korkular azaltılmaktadır. Gevşemeyi öğreten ve ağrı hissetmemesini sağlayacak özel tekniklerle nefes egzersizleri ile yardımcı olunmaktadır. Bu yöntemde hasta uyanıktır.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler