Adet olamama (Amenore) tedavisi Ankara kadınlarda regl döngüsünün aksaması olarak ifade edilebilir. Bu durum pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Adet olamamanın altında yatan başka sorunların olabileceği de mutlaka düşünülmelidir.
Adet olamama (Amenore) tedavisi Ankara hormonal nedenler, stres, kilo dengesizlikleri, polip ve miyomlar, aşırı egzersiz, beslenme alışkanlıkları, doğum kontrol hapları adet olamamanın bazı nedenleridir. Adet olamamanın nedenleri jinekolojik muayene ve tetkiklerle belirlenmeli ve uygun tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
Bir kadın 16 yaşını doldurmuş ve adet olamamışsa buna primer amenore denir. Normal adet döngüsü içinde adetin kesilmesi ise sekonder amenoredir. Bu şikayetle başvuran hastaların öyküsünde ilaç kullanımı (antidepresanlar, hormonal ilaç alımı, kemoterapi, antihipertansif, radyasyon tedavisi)i gebelik durumu ve bununla ilgili gebelik testi, diyet, aşırı egzersiz, stres, kilo değişimi, seyahat sorgulanmalıdır.
Hasta Nasıl Değerlendirilmelidir?
Basamaklar şu şekildedir:
Sekonder Amenore İçin Basamaklar
Öncelikli yukarıdaki bilgiler ışığında gebelik testi (hamilelik testi) yapılır. Gebelik testine sık olarak tiroit ve prolaktin dediğimiz hormonları da ekledikten sonra muayene ve ultrason yapıp bunların sonuçlarıyla adet söktürücü olarak bilinen progesteron hormonu verilir. Progesteron hormonu ile kanayan hastada kesinlikle beyin yumurtalık ve vajen aksında bir patoloji yoktur. Bu hastanın yönetimi hastanın yaş ve diğer bulgularıyla hekimin kararıyla devam eder.
Progesteron ile kanama olmayan hastada FSH yüksek ise yumurtalık rezervi ve yaşa göre menopozal durumlar düşünülüp, gerekirse karyotip yapılabilirken, FSH düşük ve normal olanlarda hipotalamus yani beyinden bir baskılama düşünülerek hasta yönetimine devam edilir.
Nedenler arasında tiroit fonksiyon bozukluklarında tedavisi ile adetler geri döner. Prolaktin yüksekliği durumunda göğüsten süt gelmesi şikâyeti de olabilir. Hipofiz MR çekilerek tanı ve tedavi sonrası adetler geri döner. Yine doğum sonrası aşırı kanamalara bağlı Sheehan Sendromu denilen hipofiz yetmezliği de amenore ile gelebiliyor.
Prematür Over Yetmezliği (Erken Menopoz)
40 yaşın altında ovariyan fonksiyonların bitmesidir. Yaklaşık olarak %1 kadında rastlanır. Çoğu zaman neden bilinememektedir.
Polikistik Over
Kronik anovulasyon (yumurtlama olmaması) ve hiperandrojenemik seyreden bir tablodur. Kronik yumurtlama yani anovulasyon nedenlerinden biri de aşırı diyete bağlı kilo kaybı ile giden anoreksiya nevroza ya da bulimia genç kızlardaki adet olamama nedenleri arasındadır.
Astar Amenore
Burada progesteron ile çekilme kanaması olmayan grupta üst ve alt genital sistem dediğimiz uterus, over, vajeni içeren anormal gelişimler akılda tutulup basamaklar buna göre izlenmektedir. Yine bu grupta kromozomal anomalilere bağlı overde fonksiyon kaybı ve overin gelişememesi izlenebilmektedir.