Hamileliğe Hazırlık

Hamileliğe Hazırlık

Hamileliğe hazırlık, kadının fiziksel olarak gebelik durumunda zorlanmayacağı bir duruma ulaşması sürecidir. Bu süreçte fazla kiloların verilmesi, gebelik boyunca yüksek olması gereken vitamin ve mineral takviyelerine başlanması gibi adımlar vardır.

Hamileliğe hazırlık aşaması için kişiye özel bir program yapılmalıdır. Her kadının yaş ve sağlık, genetik faktörler vb. bakımından aynı olmayacağı bilinmelidir. Bu hazırlık süreci her ne kadar daha fiziksel durum odaklı olsa da gebelik ve öncesi ruhsal sağlık da oldukça önemlidir. Anne olmak isteyen kadınların stressiz, dingin bir ruh halinde olmaları süreci olumlu şekilde etkileyecektir.

Gebelik planlanan durumda öncelikle kadın doğum uzmanınca yapılacak muayeneniz ve testlerinizle gebeliğe atacağınız ilk adımın daha sağlam olmasını sağlayacaktır. Gebelik öncesi yaşamınızda planlayacağınız değişiklikler sonradan karşılaşılan sorunları minimalize etmektedir. Gebe kalmadan doktoru ile tüm sağlık problemlerinin konuşulup, varsa sigara alışkanlığı ve yaşam tarzında bulunan aksaklıkların ortaya çıkarılıp planlanması önemlidir. Daha önceki gebeliklerde tekrarlayan gebelik kayıpları, gebelik tansiyonu, gebelikte şeker hastalığı gibi öykülerdeki detaylar kaçırılmamalıdır.

Gebelik öncesi folik asit desteği başlanılıp, rahim ağzı kanser tarama testi yapılmakta ayrıca tiroid fonksiyonları, Rubella, kan sayımı gibi testlerle gebelikten önce tespit edilip tedavisi planlanarak sağlıklı bir başlangıç yapılmaktadır.

Annenin kilosu ile ilgili sorun varsa bu konuda bilgi verilip uygun bir diyet planlanması faydalıdır.

Tiroid ile ilgili testlerde TSH değerine bakılarak 2,5’un altında bir değer istenmekte bu değer sağlanması için bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Tedavi altına alınmamış ciddi tiroid fonksiyon bozuklukları olan annelerin çocuklarında mental ve motor gelişim etkilenmektedir. Tiroid hastalıklarında ayrıca erken doğum, gebelik tansiyonu, düşük doğum ağırlığı riski de artmaktadır.

Folik asit desteğinin gebelik öncesi başlanması 400 mcg yeterli iken eski nöral tüp defekti gibi öyküsü olan hastalarda 4 mg dozda verilmektedir.

Gebelik öncesi bulaşıcı hastalıkların grubunda olup aşı ile önlenebilen rubella yani kızamıkçık hastalığı gebelikte görülürse ciddi kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle gebelik öncesi Rubella M VE G bakılarak bağışık olmayan anne adayları aşılanabilmektedir. Zayıflatılmış canlı aşı olan Rubella aşısı sonrası en az 4 hafta gebe kalınmamalıdır.

Su çiçeği için ise rutin aşı programı uygulanmamaktadır. Ancak anne adayı aşılanmak isterse yine en az 4 hafta önce aşılanır.

Grip (influenza) aşısı ise gebelik planlayan ve gebe olanlara influenza mevsimine göre ekim ayında planlanır. İnaktive grip aşısı gebelikte 2. veya 3. üç aylık dönemde uygulanır.

Tetanos aşısı ülkemizde 15-49 yaş arası kadınlara 5 doz olan aşı programı şeklinde uygulanarak planlanmaktadır. Bu programdan sonraki her gebelikte tek doz uygulanmasıyla devam ediliyor.

Hepatit B aşısı rutin olarak Hepatit B bağışıklığı yoksa gebelikte planlanan bir aşı değildir. Sadece risk grubu bir meslekte ise (hemşire gibi) ve bağışık değilse planlanabilir.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler