Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme, bebeğin ve annenin süreç boyunca sağlıklı olması için gerekli besinlerin alınmasını içermelidir. Bebek ve annenin ihtiyaçlarına uygun, dengeli öğünler sayesinde bebek gelişimi ve annenin sağlıklı olması mümkün olur.

Hamilelikte beslenme, gündelik hayatta iyi ya da kötü olarak sınıflandırılmış besinlerden bazılarını kısıtlayabilir. Hamile olmayan kişilerin beslenme düzeninde bulunmasında sakınca olmayan pek çok yiyecek, gebelik sürecinde bazı riskler barındırabilir. Örneğin hemoroid riski nedeniyle acı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekecektir.

Beslenmede yeteri kadar fazla kalori alınımı içermeyen dengeli beslenmeler ile fazla kilo alınımının da önüne geçilmektedir. Annenin gebelik öncesi kilosu tabi ki beslenme de çizilecek yolu etkileyebilmektedir. Annenin kilosunu ölçerken de kullanılan vücut kitle indeks dediğimiz VKİ olarak kısaltılan bir çizelge vardır. Bu kişinin kilogram olarak ağırlığının boy uzunluğunun metrekaresine bölünmesi ile elde edilen bir indekstir. İndeks değeri 18,5 -25 arası normal ideal olan aralıktır. Bu aralıkta bir anne adayı 12-16 kilo alabilirken, 30’un üzeri indeks değeri olan anne adayı 5-9 kg almasına izin verilmektedir.

Anne adayının günlük yaşantısını sürdürecek doğal yollardan alacağı protein, vitamin, mineral desteği yanında gebelikte takviye edilmesi gereken folik asit desteği, esansiyel yağ asit desteği (Omega 3) ve kalsiyum takviyesi göz ardı edilmemelidir.

Folik Asit

Doğal gıdalarla folik asit açığı tam kapatılamadığından tüm gebelere 400 mcg folik asit takviyesi önerilmektedir. Hatta desteğin gebelikten 3 ay önce başlaması önemlidir.

Folik asit eksikliğinde rastlanılan nöral tüp defekti gibi öyküsü olan hastalarda folik asit desteği daha yüksek doz verilmektedir, bu doz 4 miligramdır.

Hamilelikte Beslenme

Kalsiyum

Kalsiyumdan zengin olan besinlerimiz süt, yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Kalsiyum ihtiyacı arttığı, yaklaşık iki katına kadar çıktığı için dışarıdan kalsiyum desteği verilmektedir.

Demir

Demir eksikliğinde halsizlik, nefes darlığı, saç dökülmesi, yorgunluk annede izlenirken, düşük, erken doğumda risk artışına yol açtığı da unutulmamalıdır. Kırmızı et, yumurta, baklagillerde bulunduğu gibi C vitamini içeren gıdalarla alındığında emilimi artmaktadır. Gebelikte eklediğimiz demir takviyelerinde ilaçların süt ve ürünleri ile alınmasını istememekteyiz. Portakal suyu ile ve aç alınması önerilmektedir.

Su Tüketimi

Gebelikte bol su tüketiminin anne ve bebek sağlığı açısından faydası tartışılmazdır. Suyun düzenli ve bol tüketilmesi pek çok şeye katkı sağlar bunlar; anne metabolizması, dengeli kilo alınımına katkısı, pıhtılaşma sistemine olan rolü, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede faydası başlıcalarıdır.

Dengeli Beslenme

  • Protein ve demir açısından et, yumurta, baklagiller,
  • Protein ve kalsiyum açısından yine süt ve süt ürünleri,
  • Vitamin, mineral ve lifli gıdalar açısından sebze ve meyveler, tahıllar,
  • Enerji açısından yağ ve şekerler.

Dengeli beslenmede yukarıdaki besinlerin hepsi birden önemli rol oynarlar.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler