Jinekolojik muayene kadın üreme organlarıyla ilgili teşhis ve değerlendirme yapmak için yapılan muayenedir. Bu muayene için herhangi bir rahatsızlık hissedilmesine ihtiyaç yoktur. Hatta üreme çağındaki kadınlarda rutin muayene önerilmektedir.

Jinekolojik muayene cinsel sağlık sorunlarını tespit etmek ve sağlıklı bir üreme sistemini desteklemek için yapılır. Genellikle rahatsız edici olmayan, ağrısız bir işlemdir. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda farklı muayene yöntemleri değerlendirilebilir.

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Kadın hastalıklarında muayene yıllık olarak yapılması gereken, kadın sağlığında ihmal edilmemesi gereken bir muayenedir. Bu muayene akla gelince, bazı bayanlarda korku, ya da utanç hissi oluşur. Özellikle çevreden yanlış bilgi aktarımları ile kaygılanma ve önyargı ile bu muayeneden kaçınan pek çok hasta ile karşılaşmaktayız.

Her doktor muayenesinde olduğu gibi bu muayene öncesi de görüşme, hastanın öyküsünü almak ile başlar. Hastanın yaşı, medeni hali, daha önce geçirdiği ameliyatlar, hastalıklar ve adet düzeni şeklinde detaylandırılır. Ailesinde varsa hastalıklar, genetik rahatsızlıklar öğrenilir. Muayene için hazırlanan hastamızda öncelikle dış genital sistemde bir lezyon, siğil var mı incelenir. Sonrasında spekulum ile vajinal bölge incelenip gerekirse smear testi alınır. Bu test bir fırça yardımıyla alınan sürüntü testidir.  Bu muayeneye mutlaka vajinal ultrasonografi eklenir. Rahim ve yumurtalıkların izlendiği bu ultrason incelemesinde bir myom, kist var mı gözden geçirilmelidir. Bu muayeneler kesinlikle ağrısız ve çok rahat yapılan muayenelerdir. Bu muayenenin hastaya hiçbir zararı yoktur.  Bakire olan hastalarımızda ise böyle bir muayene yapılamayıp sadece ultrason ile pelvik olarak bakılabilir.

Jinekolojik Muayene

Hastamızın muayene sonucunda tüm bulguları konuşarak değerlendirilip yapılacaklar anlatılırken her şey yolunda ise yıllık kontroller önerilir. Hastamızın muayene ile merak ettiği tüm sorulara yanıt bulacaktır. Rutin olacak bu yıllık muayeneler dışında hastalarımız bazı jinekolojik problemlerde çok daha erken başvurmalıdır. Anormal kanama, adet dışı kanama, kasık ağrısı, geçmeyen akıntı, ilişki sonrası kanama, karında şişkinlik, kabızlık, kanlı idrar veya idrar kaçırma gibi şikayetlerde bir jinekoloğa başvurmalısınız.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası