Polikistik Over Sendromu tedavisi Ankara genellikle belirtileri hafifletmeyi ve hormonları düzenlemeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Bu hastalığın belirtileri arasında düzensiz adet döngüleri, vücutta tüylenme, yumurtalıklarda küçük kistler ve obezite bulunur.
Polikistik Over Sendromu tedavisi Ankara Polikistik Over Sendromu %6-8 oranında rastlanan bir endokrin bozukluk olarak bilinmektedir. İlk tanısı 1935 yılında STEİN VE LEVENTHAL tarafından konulan Polikistik Over Sendromu; tüylenme, kilo alma, adet olamama klinikleri ile gelen 7 hastalık bir seri ile ifade edilmiştir. Bu tanımlamaya yıllarca çok önemli gelişmeler eklense de, 70- 80 yıllık bu zaman diliminde altta yatan neden ve tanı kriterlerinde tartışmalar halen devam etmektedir.
Polikistik Over Nedir?
- Ovulasyonun yokluğu veya azlığı (oligo-anovülasyon)
- Ultrasonografik olarak polikistik over görünümü
- Hiperandrojenizm dediğimiz androjen hormonları yüksekliği şikayetleri veya laboratuvar bulgusu
Son 2003 yılında kriter olarak yukarıdaki üç kriterden ikisini içermesi tanı için yeterli görülmüştür.
Polikistik Over Nasıl Oluşur?
Altta yatan nedenler birçok mekanizma ile açıklanmaya çalışılmıştır. LH hormonunun aşırı sekresyonu, buna cevap olarak östrojen artışı ve androjenlerin artışı ile klinikte tüylenme, sivilce, saç dökülmesi, obezite, rahim duvar kalınlaşması karşımıza çıkar. İnsülin direnci zayıf ve kilolu Polikistik Over hastalarında rastlanan tablodur. Başlangıçta pankreas bunu kompanse edebilir ama devam eden olgularda kompanse edemezse tip 2 diyabet olarak karşımıza gelir. Genetik nedenler de Polikistik Over aile öykülerinin çıkması ile akla gelmiştir. Androjen yüksekliği, tüylenme, ciltte yağlanma, erkek tipi saç dökülmesi, sivilce olarak karşımıza çıkar.
Polikistik Over Ne Şikayetlere Yol Açar?
Adet düzensizlikleri, özellikle adet olamama veya seyrek adetler ile karşılaşılır. (Oligo-Amenore) Tüylenme artışı (hirsutizm), sivilcelenme (akne), ciltte yağlanma, saçta erkek tipi dökülmeler artan androjen hormonu nedeniyle oluşur. Polikistik Over’de anovulasyon dediğimiz faktör nedeniyle kısırlık karşımıza çıkabilir. Obezite, Polikistik Over’de %60 olarak izlenmektedir. Bel kalça oranı dediğimiz oran 0,85’den fazla olarak erkek tipi (android tip) dediğimiz obezite izlenmektedir.
Özellikle insülin direnci olan hastalarda Akantazis Nigrikans denilen ciltte lezyonlar (hiperpigmentasyon) ortaya çıkabilir. Polikistik Over Sendromu’nda insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite, santral yağlanma izlenerek tüm bunlar hipertansiyon ve kardiovasküler hastalıklarda artışa yol açabilmektedir.
Yine bu hastalarda karşılanmamış östrojen etkisi ve yukarıda sayıldığı gibi obezite, insülin direnci de eklenince, tedavisiz kontrolsüz hastalarda endotriyum dediğimiz rahim duvarı hiperplazisi ve kanseri riskinin olabileceği de izlenmiştir.
Ultrasonografi Bulguları
12 veya üzeri diye tarif edilen 2-7 mm arasında olabilen folikül sayısıyla yumurtalıkların volümü de artar. 10 ml üzerine çıkan bu volüm ve görüntü tarifi Polikistik Over olarak tanımlanır. Tek overdeki görüntü de yeterlidir.
Polikistik Over Sendromunda Tedavi
Tedavi hastadaki şikâyetin hangisi olduğu ile planlanan şekildedir. Adet düzensizliklerinde sadece progesteron veya oral kontraseptif dediğimiz östrojen ve progesteron içeren ajanlar kullanılabilir. Tüylenme, sivilce gibi androjenin yükseldiği klinik tabloda oral kontraseptifler yanında adrenal bez supresyonu sağlayan glukokortikoidler yine androjen reseptör blokajı sağlayan ajanlar (flutamid, sprinolakton ) gibi tedavi seçenekleri vardır. Bu grup hastalarda lazer ve benzeri kozmetik önlemlerde yer alır.
İnfertilite tedavisinde ise izlenecek basamaklar, klasik tedavinin yanında laparaskopik drilling denilen cerrahi olarak overlerin ovülasyon indüksiyon metodu da eskiden olduğu gibi yeniden gündeme gelmiştir. İnsülin direnci için tedavide en sık kullanılan ajan metformindir. Bu tedavinin ovulasyon hızlanması, infertilite tedavisine cevabın kolaylaşması ve androjen düzeyini düşürmeye de etkisi olduğu ispatlanmıştır.
Kilo verme, beslenme ve düzeli egzersiz ile tedavide aşılacak basamaklar ve hasta yönetimi çok kolaylaşmaktadır.