Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi nasıl çekilir? Rahim filmi sayesinde rahmin ve fallop tüplerinin durumu incelenerek jinekolojik değerlendirme yapılır. Histerosalpingografi (HSG) filmi olarak da bilinen bu yöntem, kısırlık sorunu yaşayan kadınlarda yaygın olarak kullanılır. Fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığının belirlenmesi, bu işlem ile mümkün olabilmektedir.

Rahim filmi nasıl çekilir? HSG filmi kadınlarda üreme sorunlarının tespit edilebilmesinde kullanılan önemli bir araçtır. Rahim filmi çekildikten sonra, rahim anormallikleri ve tüplerle ilgili sorunlar belirlenebilmekte ve hastaya uygun tedavi planı oluşturulabilmektedir.

İnfertilite (kısırlık) tedavisi için başvuran hastalarda rahmin içine sıvı verilerek çekilen HSG filmi, rahim ve fallop tüplerinin durumunu değerlendirebilmek için jinekolog hekimlere yardımcı olmaktadır. Bu yöntem ile rahim içi septumlar, fibroidler, polipler; iç genital organlardaki yapışıklıklar ve fallop tüpleri ile ilgili sorunlar tespit edilebilir.

HSG Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

HSG rahim filmi, kadın üreme sağlığındaki potansiyel problemlerin erkenden teşhis edilmesine ve uygun tedaviye başlanmasına olanak tanımaktadır. Bu işlem sırasında kadınlar hafif veya orta derecede rahatsızlık hissedebilir. Ağrının seviyesi, kişinin ağrı eşiğine ve işlem sırasındaki komplikasyonlarına bağlı olarak değişebilmektedir. İşlemden önce rahme enjekte edilen kontrast sıvı da kramplara neden olabilmektedir.

Rahim filmi öncesi nelere dikkat edilmeli? HSG filmi genellikle menstrüel döngünün 5. ile 10. günleri arasında yapılır. Bu dönem, rahim içi zarının en ince olduğu ve hamilelik riskinin en az olduğu zamandır. Ayrıca film çekilmeden önce hastaların 6 saat boyunca bir şey yememesi ve içmemesi istenir. Ağrıyı azaltmak için işlemden önce ağrı kesici ilaç alınabilir. Film çekimi sırasında hafif bir ağrı hissedilmesi normaldir ve sonrasında vajinal kanama görülebilir. Rahme enjekte edilen kontrast sıvının atılması ise birkaç gün sürebilir, bu durum kramplara neden olabilir.

Rahim filmi prosedürü şu şekildedir:

  • Hasta, jinekolojik muayene masasına sırtüstü yatırılır.
  • Rahmin ağzını görünür kılmak için vajina içine spekulum yerleştirilir.
  • Rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla yıkanarak servikal kanal hazırlanır.
  • İnce bir katater aracılığıyla kontrast sıvı, rahim içine ve fallop tüplerine enjekte edilir.
  • Kontrast sıvı sayesinde rahim içi ve tüpler X-ray ile görüntülenebilir.
  • Görüntüler alındıktan sonra katater ve spekulum çıkarılır, hasta bir süre dinlendirildikten sonra taburcu edilir.
Rahim filmi nasıl çekilir? 02

Her tıbbi işlemde olduğu gibi ilaçlı rahim filmi sırasında ve sonrasında komplikasyon gelişme riski vardır. Enfeksiyon, alerjik reaksiyon, rahim ve fallop tüplerinde hasar gibi durumlar; nadir görülmekle birlikte yeterli hijyenin sağlanmaması ve işlem sırasında gereken özenin gösterilmemesi sonucu ortaya çıkabilir.

Histerosalfingografi (HSG) filmi sonrası çoğu kadın herhangi bir problem yaşamaz. Ancak olası riskleri en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşlem sonrası oluşan ağrıyı azaltmak için, doktorun önerdiği ağrı kesiciler alınabilir. Kontrast maddenin atılması birkaç gün sürdüğü için hijyenik ped kullanılabilir. Hafif kanamalar normaldir, aşırı kanama ve kötü kokulu akıntı varsa doktorla iletişime geçilmelidir. İşlemden sonraki birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Rahim filmi sonrası dönemde enfeksiyon riskini azaltmak için kişisel hijyene dikkat edilmeli ve doktorun önerilerine uyulmalıdır. Ateş, şiddetli karın ağrısı, kötü kokulu vajinal akıntı yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler