Jinekolojik muayene kadın üreme organlarıyla ilgili teşhis ve değerlendirme yapmak için yapılan muayenedir. Bu muayene için herhangi bir rahatsızlık hissedilmesine ihtiyaç yoktur. Hatta üreme çağındaki kadınlarda rutin muayene önerilmektedir.
Jinekolojik muayene cinsel sağlık sorunlarını tespit etmek ve sağlıklı bir üreme sistemini desteklemek için yapılır. Genellikle rahatsız edici olmayan, ağrısız bir işlemdir. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda farklı muayene yöntemleri değerlendirilebilir.
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Kadın hastalıklarında muayene yıllık olarak yapılması gereken, kadın sağlığında ihmal edilmemesi gereken bir muayenedir. Bu muayene akla gelince, bazı bayanlarda korku, ya da utanç hissi oluşur. Özellikle çevreden yanlış bilgi aktarımları ile kaygılanma ve önyargı ile bu muayeneden kaçınan pek çok hasta ile karşılaşmaktayız.
Her doktor muayenesinde olduğu gibi bu muayene öncesi de görüşme, hastanın öyküsünü almak ile başlar. Hastanın yaşı, medeni hali, daha önce geçirdiği ameliyatlar, hastalıklar ve adet düzeni şeklinde detaylandırılır. Ailesinde varsa hastalıklar, genetik rahatsızlıklar öğrenilir. Muayene için hazırlanan hastamızda öncelikle dış genital sistemde bir lezyon, siğil var mı incelenir. Sonrasında spekulum ile vajinal bölge incelenip gerekirse smear testi alınır. Bu test bir fırça yardımıyla alınan sürüntü testidir. Bu muayeneye mutlaka vajinal ultrasonografi eklenir. Rahim ve yumurtalıkların izlendiği bu ultrason incelemesinde bir myom, kist var mı gözden geçirilmelidir. Bu muayeneler kesinlikle ağrısız ve çok rahat yapılan muayenelerdir. Bu muayenenin hastaya hiçbir zararı yoktur. Bakire olan hastalarımızda ise böyle bir muayene yapılamayıp sadece ultrason ile pelvik olarak bakılabilir.
Kadın hastalıkları tedavisi doğum uzmanına gidişin ertelenme nedenlerinden biri hastaların bu muayeneden duydukları korku ve kaygılardır. Bu, bazen çok önemli olan yıllık kontrollerin kaçırılmasına yol açabilmektedir. Kliniğimizde yapılan muayene hastanın masaya alınma aşamasından muayene ve ultrasona kadar bilgi verilerek ve rahatlatılarak yıllık kontrollerimiz kolaylıkla gerçekleşmektedir.
Hastaların verdiği bilgi ve muayene bilgileri kesinlikle gizlilik kuralına uyularak yapılmaktadır. Bilgiler hasta hekim arasında kalmaktadır. Bütün bu kurallara dikkat edilerek öncelikle hastamızdan öykü alırız. Öyküde vereceği tüm bilgiler hasta istemediği sürece üçüncü kişi ile paylaşılamaz.