Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi belirtileri hafifletmeye ve hormonları düzenlemeye yönelik bir tedavi yöntemidir. Bu kapsamda hormonal tedaviler, adet döngüsünü düzenlemek, polip ve miyom tedavisi, doğum kontrol hapları ve cerrahi girişimler rahim duvarı kalınlaşmasını tedavi edecek yöntemlerin başında gelir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi rahim duvarı, kadınlık hormonlarının kontrolündedir. Bu rahmin iç yüzeyini kaplayan bir dokudur. Tıbben endometrial tabaka olarak isimlendirilir. Normal adet döngüsü boyunca hormonlardaki değişikliklerle kalınlığı değişen ve son olarak adet olunca da rahim duvarı dökülerek incelemektedir. Adet döngüsünün ilk 2 haftasında östrojen etkisi ile kalınlaşan endometrial tabaka son iki haftanın başındaki progesteron salınımı ile pike noktaya ulaşır. Bu ikinci evrenin sonuna doğru progesteronun çekilmesi ile rahim duvarı dökülmeye başlar. Adet boyunca dökülme devam eder ve adet bitiminde rahim duvarı en ince olan hale gelmiştir.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasına Nasıl Tanı Konulur?

Ultrasonografi ile rahim duvarı çok rahatlıkla ölçülebilmektedir. Rahim duvarı kalınlığı genellikle adet bitişi ölçülmesi tercih edilenidir.

Rahim Duvarı Kalınlığı Kimlerde Sık Rastlanır?

  • Progesteron hormonu ile karşılanamamış östrojenin yüksek olduğu durumlarda, yumurtlamanın düzensiz olan gruplarda sık rastlanır.
  • Menapoz öncesi dönemde özellikle östrojen progesteronla karşılanamamış gruba iyi bir örnektir.
  • Polikistik Over Sendromu,
  • Şişmanlık, yağ dokusunda erkeklik hormonu östrojene dönüşerek artmaktadır.
  • Şeker hastalığı,
  • Adetlerin seyrek olduğu, yumurtlama olmayan tüm gruplar,
  • Karaciğer hastalıkları,
  • Östrojen salgılayan tümör, kistler,
  • Bunların hepsinde rahim duvar kalınlığı sık rastlanır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Rahim Duvarı Kalınlığı Olan Hasta Nasıl Gelir?

Anormal kesilmeyen kanama ile gelir. Bu hasta grubu bazen 2-3 ay adet olmadıktan sonra kanama başladı ve kesilmiyor şeklinde ifade ile gelir.

Rahim Duvarı Kalınlığı Tanısı Nasıl Konulmalıdır?

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında uzun süreli kanama yaşanabilir. Anormal kanama ile başvuran hastamızda ilk yapılması gereken ultrasonografidir. Burada rahim duvar kalınlığı fazla ölçüldü ise gebelik testi gözden kaçırılmamalıdır. Basamakları şöyle sıralayabiliriz.

  • Ultrasonografi
  • Gebelik testi
  • Biyopsi yani rahim duvarının hem inceltilerek kanamanın kesilmesi hem de alınan örneğin patolojiye gönderilerek tanı konulmasını sağlayan yöntemdir.

Biyopsi almak için Küretaj veya Histeroskopi tercih edilen yöntemlerdir.

Kürtaj hemen muayenehanede bile yapılabilecek bir işlemdir. Hasta sedasyon yani uyutularak veya lokal anestezi ile kürtaja alınabilir. Yukarıda da değindiğim gibi bu hem kanamayı keser hem de patolojiye gönderilerek tanı konulmasını sağlar. Rahim duvarı kalınlaşması kürtaj sonrası oluşumunun önlenmesi için düzenli kontroller önemlidir.

Histeroskopi ise ışıklı ince bir boru ile rahim içine girilip, rahim içini bir taraftan sıvı ile dolduran bu sistem ile görerek rahim duvarının inceltilmesidir. Burada da alınan materyal kesin tanı için patolojiye gönderilir. Bu işlem hastanede yapılmaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Rahim Duvarı Kalınlığının Tedavisi

Yapılan yukarıdaki tanı işleminde çıkan sonuç ile yolumuzu çizeriz. Aslında çoğu hastamız yapılan bu işlemle rahatlamış, tanısı konulmuştur. Sonuç sadece normal rahim duvarı şeklinde gelmesi dediğim gibi bizi ve hastamızı rahatlatır. Tekrarlamaması için hastamızın şikayetleri gözden geçirilip gerekli tedavi takip programı oluşturulur. Hiperplazi tanısı çıktı ise medikal tedavi verilir. Burada hiperplazi türü önemlidir. Risk grubu hasta ve patoloji sonucuna göre hiperplazi türü riskli ise ameliyat önerilebilir.

Endometrial polip gibi rahim duvarı kalınlaşmasını sağlayan iyi huylu patoloji sonuçların da yine polip alınmış olacağı için hastalarımız tedavi olmuş ve rahim duvarı incelmiş ise sadece takibe alınırlar.

Rahim duvarı kalınlaşması kendiliğinden geçer mi sorusu, bu durumla karşılaşmış kişilerin merak ettiklerindendir. Hormonal dengesizlikler, rahim duvarı kalınlaşmasını tetikleyebilir ve genellikle kendiliğinden düzelmeyebilir. Bu yüzden, uygun tedavi yöntemiyle kontrol altına alınmalıdır.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasını Nasıl Önleyebiliriz?

Düzensiz adetleriniz varsa mutlaka doktorunuza başvurarak adetleri düzenlemelisiniz. Kilonuz fazla ise mutlaka yağ dokusunu azaltabilecek diyet ve egzersizle normal kiloya dönmelisiniz. Menopoz öncesi dönemde adet düzensizliklerinizi önemseyiniz. Bu dönemde adet rötarı olduğunda, doktorunuzun verdiği progesteron hormonu ile adet olduğunuz sürece tam menopoz değilsiniz demektir. Böyle durumlarda vücutta karşılanmamış östrojeni verilen tedavi ile önleyerek rahim duvarının kalın kalmasına izin vermezsiniz.

Polikistik Over’de de düzensiz adetleri mutlaka doktorunuzla düzenleyiniz. Seyrek görülen her adet döngüsünü Polikistik Over’e bağlayıp uzatmayınız. Yani 3-6 ayda bir adet görmem Polikistik Over’e bağlı diyerek takibe gelmemezlik yapmayınız.

Benzer İçerikler
Benzer İçerikler