Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum, vajinal açıklığın genişlemesi için bölgeye dikiş atılmadan yapılan doğumdur. Epizyotomi bazı durumlarda zorunlu olarak başvurulan bir uygulamadır. Bununla birlikte her doğumda gerekli değildir.
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum yapılabilmesini sağlayan bazı egzersizler söz konusudur. Gebelik boyunca yapılacak pelvik taban egzersizleri, perine masajı vb. dikişsiz normal doğum yapılmasına yardım edebilir. Doğum esnasında alınan pozisyonların da buna olanak tanıyabildiği bilinmektedir. Ayrıca eylem sırasında itme aşamasında yavaş ve kontrollü hareket etmek vajinal dokunun aşırı gerilmesini ve yırtılmasını önleyebilir.
Epizyosuz Doğum Nedir?
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum için öncesinde kadınların kendilerini hem psikolojik hem de bedensel olarak hazırlamaları gerekmektedir. Bu şekilde kadınların epizyotomi olmadan yaptıkları doğumlarda herhangi bir iyileşme sorunu ya da toparlanma süreci olmadan kendilerine gelmeleri mümkün olacaktır. Epizyosuz doğum yapılması için vajinada bebeğin çıkabileceği açıklığın doğal olarak olması gerekmektedir. Bu açıklığın doğal olarak meydana gelmemesi durumunda epizyotomiye gerek duyulabilmektedir. Fakat bazı uzmanların bu konuda gerekli olan açılma sürecini beklemeden direkt olarak kesilerden yardım alması ile doğumu kolaylaştırmak istemesi de bir gerçektir. Platesin normal doğuma hazırlanma konusunda ne kadar büyük katkı sağladığı son senelerde bir kere daha ispat edilmiştir.
Kesisiz Normal Doğum İçin Ne Yapılmalıdır?
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum yapmak isteyen kişilerin kendilerini bedensel ve psikolojik olarak bu sürece hazırlamaları gerekmektedir.
Açılmanın daha kolay olması için doğum öncesinde gerekli olan egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Bu şekilde vajinal açılmanın normalden daha hızlı bir biçimde tamamlanması mümkün kılınacaktır.
Epizyotomi konusunda en temel yanılgıların başında her ilk doğumda kesi atılmasının gerekli olduğu gelmektedir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için bilimsel gerçekler ve vakalar üzerinde incelemeler yapılması yoluna gidilmiştir.
Doğumda yapılan kesilerin ilerleyen süreölçerde iyileşmesinin çok uzun zaman alabildiği görülmektedir. Hatta bu yırtıkların ve kesiklerin makata kadar uzayabildiği de eklenmelidir. Bu kanıtların tespit edilmesinin sonrasında ilk doğumda ihtiyaç olsa da olmasa da kesi uygulamasından vazgeçilmiştir. Doktorların normal doğum konusunda teşviklerini sürdürürken bedenin psikolojik ve fiziksel olarak hazırlanmasına önem vermesi ile ihtiyacın da büyük ölçüde azaldığının altı çizilmelidir.
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum konusunda incelemeler yapıldığı zaman sizi yönlendirecek olan doktorun uzmanlık alanı ve sizin ona duymuş olduğunuz güvenin de süreci ne tol arak etkilediğini belirtmek gerekir.
Epizyotomi Nasıl Uygulanır?
Epizyotomi ile alakalı incelemeler yapılırken kişilerin lokal anestezi uygulamasının gerekliliğinden haberdar olması gerekir. Doğumun hali hazırda epidural anestezi ile gerçekleştiriliyor olması durumunda ek bir anesteziye gerek olmayacaktır. Bu aşamada bebeğin doğum adımının tamamlanmasının sonrasında kesiler dikilecektir. Bu dikişlerin belirli aralıklar ile kontrole tabi tutulması gerekir. Bazı kişilerde enfeksiyon kapma durumu da söz konusu olabilir.
Kadınların doğum öncesinde diğer kadınların olumsuz doğum hikayelerini dinlemenin ne derece büyük sorunlara ve gerginliklere sebebiyet verdiği de kanıtlanmıştır. Tam da bu nedenle kendi serüveninizin biricik olacağından emin olmalısınız. Olumsuz deneyimlerin sizi psikolojik olarak olumsuz etkilemesine izin vermemelisiniz. Psikolojik hazır bulunuşluğunuzun da süreci net şekilde etkilediği görülmektedir.
Sezaryen Sonrası mı Epizyo Sonrası Mı Daha Kolay İyileşme Sağlanır?
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum ile sezaryen doğum kıyaslandığı zaman tabi ki normal doğumdaki iyileşme sürecinin çok daha hızlı olduğu görülmektedir. Kişilerin normal doğum sonrasında sağlıklarına hızlı ve sorunsuz şekilde kavuşmaları mümkün olacaktır. Normal doğum sürecinde incelemeler yapıldığı zaman özellikle, açılmanın doğal olarak meydana gelmesi durumunda, direkt olarak doğum sonrası normal yaşama dönülmesinin mümkün kılınacağı fark edilmektedir. Sezaryen sonrasında ise en temel sorunların başında dikişler gelir. Dikişlerin iyileşmesi iki haftaya kadar sürebilmektedir. Bunun yanı sıra bir ameliyat geçirdiğiniz için toparlanma sürecinin daha zor olduğu görülmektedir. Lokal de olsa anestezinin vücuttan atılması daha zor olmaktadır.
Konunun Uzmanından Yardım Alın
Doğum sürecinde destek alınan doktorun konusunda uzman bir isim olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Konunun alanında uzman olmayan bir hekimle yürütülmesi durumunda hem doğum sürecinin yönetilmesi hem de doğru metotlara karar verilmesi konusunda aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Daha öncesinde seçtiğiniz doktordan yardım alan kişilerin hangi yorumları yaptıklarına da bir göz atabilirsiniz. Fakat doğum serüveninin eşsiz ve kişisel olduğunu da unutmamak gerekir.
Normal doğumda ne kadar kesilir?
Normal doğumlarda açılmanın tam olarak meydana gelmemesi durumunda açılmanın sağlanması için vajinada kesiler açılabilmektedir.
Her doğumda epizyotomi yapılır mı?
Her doğumda epizyotomi yapılmasına gerek olmayacaktır. Bazı doğumlarda vajinal açılma doğal olarak gerçekleştiği için bu tür bir ihtiyaç meydana gelmeyecektir.
Doğumdaki dikişler nasıl iyileşir?
Doğum sırasında itme aşamasında yavaş ve kontrollü hareket etmek, vajinal dokunun aşırı gerilmesini ve yırtılmasını önleyebilir.